- 300 g főtt, áttört burgonya
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g finomliszt
- 120 g margarin vagy zsír
- 20 g só
- 4 evőkanál tej
- 1 kockacukor
- 20 g friss élesztő
- 2 tojás
A kenéshez:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tej
A tetejére:
- 1 tojás
- pirospaprika
◾️A tejet meglangyosítjuk a cukorral együtt, majd az élesztő elkeverve benne felfuttatjuk.
◾️A liszteket átszitáljuk.
◾️Hozzáadjuk a margarint, a sót és elmorzsoljuk benne.
◾️Mehet bele a krumpli, a felfuttatott élesztő, a tojás és összegyúrjuk a tésztát.
◾️1 órára hűtőbe tesszük.
◾️15 perc után a hűtőből kivéve kinyújtjuk, majd jobbról és balról is középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. Ezt negyedóránként egyszer megismételjük.
◾️Minden hajtogatás után megkenjük a tejjel elkevert tojással.
◾️A negyedik hajtogatás után kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, bevagdossuk a tetejét és egy közepes szaggatóval kiszaggatjuk.
◾️Egy sütőpapíros tepsire tesszük őket és lefedve még 30 percet kelesztjük a pulton.
◾️Addig előmelegítjük a sütőt 180°-ra.
◾️Ezután egy tojást (nekem maradt abból a tojásból, amivel a hajtogatásoknál kentem, és abba tettem a paprikát, majd kentem meg a tetejüket) felverünk pici pirospaprikával és megkenjük a pogácsák tetejét vele.
◾️25-30 perc alatt megsütjük őket.
A feta sajtot villával megtörjük, és hogy krémesebb legyen, kb. egy tk. tejföllel elkeverjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott olívabogyót, póréhagymát (kb. egy 15 cm-es darabnyit), v...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel, 2 evőkanál liszttel és a cukorral. A maradék lisztet a nagy egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejjel és a cukorral felfuttatom.A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsolom, hozzáadom a tojás sárgáját a tejfölt és a már felfutott élesztőt. A tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, fóliával letakarjuk, majd 1 éjszakát a hűtőben állni hagyjuk. Másnap 3 cm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, sajtt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű