- 480 g teljes kiőrlésű liszt
- 80 g búzasikér
- 10 g só
- 4 teáskanál só
- 400 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- a tetejére magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
👉A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót.
👉A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet. Hozzáadjuk a vajat és kidagasztjuk a tésztát. Ezután 40 percet kelesztjük meleg helyen, lefedve.
👉Közben egy püspökkenyérformát (30x11 cm) kibélelünk sütőpapírral.
👉Ha megkelt a tészta a formába nyomkodjuk és újabb 40 percet kelesztjük lefedve.
👉A sütőt 180°-ra előmelegítjük és az aljába teszünk egy vízzel teli edényt, amit a sütővel együtt melegítünk fel, hogy a sütőtérben gőz keletkezzen.
👉A kenyeret megspricceljük vízzel és megszórjuk a magvakkal.
👉Újra jöhet némi víz és mehet a sütőbe.
👉30 percet sütjük és a sütőből kivéve rácsra tesszük kihűlni.
👉Még egyszer megspricceljük vízzel és megvárjuk míg kihűl.
Hozzávalókat bedagasztjuk. A kelesztési mód és idő, valamint a formázás, majd a sütés ugyanúgy történik, mint amikor csak élesztővel készítjük. Sütés 35-40 perc.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA görögjoghurt helyett természetesen hagyományos joghurttal is elkészíthető, de abban az esetben valamivel kevesebb vizet fog kívánni a tészta. A hozzávalókat belemértem a kenyérs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez keverjük a sót és az élesztőt, jól elkeverjük őket (mivel többet nem nagyon kell keverni). Hozzáöntjük a vizet, elkeverjük kanállal (8-10 fordulat), hogy eg...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt a vízben a cukorral felfuttatjuk, a hozzá valókat összegyúrjuk. Én kézzel dagasztottam 10 percig. Egy 20 cm átmérőjű jénait kibéleltem sütőpapírral, és a tésztát be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű