- 480 g teljes kiőrlésű liszt
- 80 g búzasikér
- 10 g só
- 4 teáskanál só
- 400 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- a tetejére magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
◾️A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót.
◾️A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet.
◾️Hozzáadjuk a vajat és kidagasztjuk a tésztát.
◾️Ezután 40 percet kelesztjük meleg helyen, lefedve.
◾️Közben egy püspökkenyérformát (30x11 cm) kibélelünk sütőpapírral.
◾️Ha megkelt a tészta a formába nyomkodjuk és újabb 40 percet kelesztjük lefedve.
◾️A sütőt 180°-ra előmelegítjük, és az aljába teszünk egy vízzel teli edényt, amit a sütővel együtt melegítünk fel, hogy a sütőtérben gőz keletkezzen.
◾️A kenyeret megspricceljük vízzel és megszórjuk a magvakkal.
◾️Újra jöhet némi víz és mehet a sütőbe.
◾️30 percet sütjük és a sütőből kivéve rácsra tesszük kihűlni.
◾️Még egyszer megspricceljük vízzel és megvárjuk, míg kihűl.
Az útifűmaghéjat belekeverjük a vízbe és pár percig állni hagyjuk. A tojásokat a sóval és a szódabikarbónával felverjük. Hozzáadjuk a megzselésedett útifűmaghéjat és ezzel is simár...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk kelni. Minden hozzávalót összegyúrunk. Addig gyúrjuk-dagasztjuk, amíg jól formázható,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet, élesztőt, sót, vajat és a tejet egy keverőtálba öntjük és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, ez lisztfüggő. Ezután éjszakára betesszük a hűtő...
Elkészítési idő: 1óra 30perc Nehézség: KönnyűA langyos vízbe szórom a porélesztőt, és a mézet is hozzá keverem. Beleszórom a lisztet és a sót, majd az olajat is beleöntöm. Elkeverem, míg össze nem áll. Letakarom, és éjszakára...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű