- 480 g teljes kiőrlésű liszt
- 80 g búzasikér
- 10 g só
- 4 teáskanál só
- 400 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- a tetejére magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
◾️A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót.
◾️A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet.
◾️Hozzáadjuk a vajat és kidagasztjuk a tésztát.
◾️Ezután 40 percet kelesztjük meleg helyen, lefedve.
◾️Közben egy püspökkenyérformát (30x11 cm) kibélelünk sütőpapírral.
◾️Ha megkelt a tészta a formába nyomkodjuk és újabb 40 percet kelesztjük lefedve.
◾️A sütőt 180°-ra előmelegítjük és az aljába teszünk egy vízzel teli edényt, amit a sütővel együtt melegítünk fel, hogy a sütőtérben gőz keletkezzen.
◾️A kenyeret megspricceljük vízzel és megszórjuk a magvakkal.
◾️Újra jöhet némi víz és mehet a sütőbe.
◾️30 percet sütjük és a sütőből kivéve rácsra tesszük kihűlni.
◾️Még egyszer megspricceljük vízzel és megvárjuk míg kihűl.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Először vágd össze a petrezselymet nagyon apróra. Egy mély tálba öntsd bele az olívaolajat, aztán jöhet bele a többi hozzávaló: a petrezselyem, fokh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet tálba öntjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverjük a liszt felét, letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, sót, sütőport és a maradék lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket átszitáljuk. Az olaj kivételével minden hozzávalót alaposan összekeverünk. Hagyjuk 1 órát állni, majd az olajat is beledolgozzuk. Félre tesszük. Télen 10-12 órára hűvö...
Elkészítési idő: 3-12 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok. 45 percig kelesztem, félidőben egyszer lazán átnyomkodom. Cipót formázok, belerakom a 8 literes jénaiba, melynek az aljába szilikonos zs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű