Hozzávalók:
- 175 g teljes kiőrlésű liszt
- 75 g finomliszt
- 125 g margarin
- 1 tojás
- 90 g tejföl
- 0,25 ml tejszín
- 1 csipet cukor
- só ízlés szerint
- 12 g friss élesztő
A hajtogatás hozzávalói:
- 100 g margarin
- 25 g medvehagyma
A tetejére:
- 1 tojás
👉A liszteket átszitáljuk, és a margarinnal elmorzsoljuk.
👉Hozzáadjuk a többi hozzávalót és rugalmas, lágy tésztát gyúrunk belőle. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük (én most nem tettem hűtőbe éjszakára, csak simán kelesztettem letakarva, meleg helyen 1 órát).
👉A hajtogatáshoz a puha margarint kikeverjük a felaprított medvehagymával.
👉Ezután a tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a margarinnal és az alsó harmadát majd a felső harmadát is középre hajtjuk és jobbról-balról is behajtjuk. Letakarva 30 percet pihentetjük. Ezt megismételjük még kétszer (fontos, hogy mindig ugyanúgy hajtsuk a tésztát).
👉Miután letelt a hajtogatási idő, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk.
👉Egy sütőpapíros tepsire tesszük őket majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk sajttal.
👉Végül nincs más dolgunk, mint 200°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütni a pogácsákat 😊.
Tejben feloldunk 1 evőkanál cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez 1 teáskanál sót teszünk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat. Összedolgozzuk, és fél óráig ke...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz 5 dkg sajton kívül egy kevés mák és szezámmag a szóráshoz, egy felvert egész tojás a kenéshez. A tésztát előző nap célszerű összekészíteni, de legalább 3 órával sütés előtt....
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KönnyűA fűszerekkel összekevert liszten felfuttatjuk az élesztőt. 2. Hozzáadjuk a többit: margarint, burgonyát, 1 db tojást (a tojást el lehet hagyni) 3. Jól összegyúrjuk. Ha kell,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit: lisztet, puha margarint, tojást, tejfölt, sót és a reszelt sajtot összegyúrjuk. Kinyújtjuk fél cm vastagra, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőleme...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű