♥ TÉSZTA
65 dkg liszt
1 doboz kefír (130 g )
2-3 ek tejfel
2 ek zsír
5 dkg élesztő
1 mk cukor
1 ek só
1 kk bors
2 tojás
1-1,5 dl fehér bor
♥ TÖPÖRTYŰ
360 g töpörtyű
1 csapott ek só
1 kk bors
tetejét lekenni: 1 tojássárga
Elkészítés:
Előkészítek két gáztepsit sütőpapírral bevonva.
A kefírt a mokkáskanál cukorral elkeverem és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
A töpörtyűt késes aprítóval durvára felaprítom, elkeverem 1 ek sóval és 1 kk. lehetőleg frissen őrölt.borssal.
Bekapcsolom a sütőt 190°-ra légkeveréssel.
A robot üstjébe szitálom a 60 dkg lisztet belekeverek 1 csapott ek. sót és 1 kk őrölt borsot . A többi hozzávalóval (2-3 ek tejfel, 2 ek zsír 2 tojás, sóval borssal kevert darált töpörtyű, 1-1,5 dl fehér bor, felfuttatott élesztő) összeállítjuk a tésztát kicsit hagyjuk a gépet dagasztani: (kb 5 perc) Ha szükséges, az üst szélére szórhatunk lisztet,hogy felszedje a rátapadt tésztát. Deszkán megformáljuk és 2 cipóra osztjuk, könnyebben kezelhető. Amíg az első tepsire való tésztával dolgozom, a másik cipót a hűtőben hagyom várakozni. (Praktikus, ha túl meleg van a konyhában.) Kinyújtom a tésztát 1,5-2 cm vastagra, éles késsel megrácsozom a tetejét, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Kicsit megforgatom a 2 tenyerem közt, és nem túl szorosan a sütőlapra sorakoztatom őket. Tetejüket lekenem pár csepp olajjal elkevert tojássárgával, majd a tepsit az előmelegített sütőbe tolom, kb 15 perc alatt megsül, alsó felső sütés,légkeverés.
Mialatt sül az első tepsi ugyanígy elkészítem a másodikat is.
A burgonyát megfőzzük, még forrón áttörjük és kihűtjük. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd ha felfutott a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Letaka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit a vajjal összepürésítjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a sót is. Ezt követően az élesztőt a langyos vízben feloldjuk és ezt is hozzákeverjük. Miután jól elkevertük hoz...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit egy tálba mérem,jól összegyúrom. 2 mm vastagságúra kinyújtom a tésztát. Körbevágom a tészta széleit, hogy szép formás rudakat kapjak. Derelyevágóval feldara...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk annyi tejföllel , hogy jól nyújtható de ne túl lágy tésztát kapjunk. Nyújtsuk vékonyra ( kb. 4-5 mm. ) mivel sütés közben nőnek és szaggassuk ki , kenjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű