♥ TÉSZTA
65 dkg liszt
1 doboz kefír (130 g )
2-3 ek tejfel
2 ek zsír
5 dkg élesztő
1 mk cukor
1 ek só
1 kk bors
2 tojás
1-1,5 dl fehér bor
♥ TÖPÖRTYŰ
360 g töpörtyű
1 csapott ek só
1 kk bors
tetejét lekenni: 1 tojássárga
Elkészítés:
Előkészítek két gáztepsit sütőpapírral bevonva.
A kefírt a mokkáskanál cukorral elkeverem és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
A töpörtyűt késes aprítóval durvára felaprítom, elkeverem 1 ek sóval és 1 kk. lehetőleg frissen őrölt.borssal.
Bekapcsolom a sütőt 190°-ra légkeveréssel.
A robot üstjébe szitálom a 60 dkg lisztet belekeverek 1 csapott ek. sót és 1 kk őrölt borsot . A többi hozzávalóval (2-3 ek tejfel, 2 ek zsír 2 tojás, sóval borssal kevert darált töpörtyű, 1-1,5 dl fehér bor, felfuttatott élesztő) összeállítjuk a tésztát kicsit hagyjuk a gépet dagasztani: (kb 5 perc) Ha szükséges, az üst szélére szórhatunk lisztet,hogy felszedje a rátapadt tésztát. Deszkán megformáljuk és 2 cipóra osztjuk, könnyebben kezelhető. Amíg az első tepsire való tésztával dolgozom, a másik cipót a hűtőben hagyom várakozni. (Praktikus, ha túl meleg van a konyhában.) Kinyújtom a tésztát 1,5-2 cm vastagra, éles késsel megrácsozom a tetejét, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Kicsit megforgatom a 2 tenyerem közt, és nem túl szorosan a sütőlapra sorakoztatom őket. Tetejüket lekenem pár csepp olajjal elkevert tojássárgával, majd a tepsit az előmelegített sütőbe tolom, kb 15 perc alatt megsül, alsó felső sütés,légkeverés.
Mialatt sül az első tepsi ugyanígy elkészítem a másodikat is.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, beleszórjuk az élesztőt, illetve a sót. Jól kidolgozzuk. Puha tésztát kapunk. Pihentetni kell 1-2 órá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️Ez a mennyiség kb. 40 db kosárkához elég. ◾️A tojást felverjük a sóval, hozzáadjuk a lisztet, beletesszük a tejszínt és a reszelt sajtot, majd jól összedolgozzuk. ◾️Ez lesz a...
Elkészítési idő: 20 perc + sütés Nehézség: KönnyűA hagymát vágjuk kis kockákra és dinszteljük meg az olajon. A langyos vízben keverjük el a cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt. Az átszitált lisztet, gyúrjuk össze a sóval,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet és 10 perc alatt futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a só...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű