Yudane hozzávalói:
- 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100 ml víz
A tészta hozzávalói:
- Yudane
- 160 g finomliszt
- 380 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 g búzasikér
- 15 g friss élesztő
- 16 g só
- 15 g margarin vagy vaj
- 335 ml víz
👉Először a Yudanet készítjük el. A vizet felforraljuk és ráöntjük a dagasztógép táljába kimért 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre.
👉Elkeverjük és kb. 15 percet hagyjuk hűlni, eközben a 15 g élesztőt elkeverjük a 335 ml vízzel.
👉15 perc elteltével a többi összetevőt a Yudanéhoz adva (a vízzel elkevert élesztőt is) kidagasztjuk a tésztát. Ezután 45 percet kelesztjük lefedve.
👉Ha letelt az idő kigömbölyítjük a kenyeret majd a pulton lefedve pihentetjük 5 percet.
👉Ezután hosszúkás alakúra formázzuk a tésztát és egy kenyérsütőformában vagy sütőpapíron kb. 30 percet kelesztjük, de figyeljük, hogy ne keljen túl.
👉Közben a sütőt 230°-ra előmelegítjük.
👉Az idő leteltével a formából egy sütőpapírra "borítjuk" a tésztát, bevágjuk és egy jénaiba vagy sütőformába helyezzük a papírral együtt.
👉Alaposan lespricceljük vízzel és lefedjük az edényt.
👉Ha nem fedeles edényben készítjük egy tepsibe tegyünk vizet és helyezzük a sütőbe, hogy megfelelő, gőzös légteret kapjunk.
👉A sütőbe helyezzük az edényt. 30 perc elteltével levesszük a tál tetejét vagy kivesszük a vízzel töltött tepsit és a hőfokot visszavesszük 200°-ra.
👉Még további 15 percet sütjük így a kenyeret.
👉Ezután a sütőből kivéve hagyjuk hűlni 😊.
A kovász vízzel habosra keverni. Hozzá keverni a lisztet. 30 - 40 perc pihi. Dagasztani közbe hozzáadni a sót,olajat. 30 perc pihi, olajos tálba.Hajtogatni 3 x 30 percenként....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézÉlesztőt futtatni. Hozzáadjuk a többi anyagot. lesz. Dagasztjuk, kicsit ragadnia kell a tésztának, letakarjuk, kb 5 percre. A konyhapultot leterítjük egy tiszta abrosszal, aztán...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl vízzel, 10 dkg liszttel és a cukorral elkeverjük. Letakarva kelesztjük 10-20 percet. A maradék liszttel, vízzel, a sóval és az olajjal rugalmas kenyértésztát dagas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy nagy tálban elvegyítjük az élesztőporral, a sóval és a cukorral, majd gyorsan simára keverjük 6,4 dl vízzel. Nem kell dagasztani. Letakarva, szobahőmérsékleten kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű