Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Teljes kiőrlésű kenyér


Írta:

Elk. idő: 60 perc + pihen
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Yudane hozzávalói:
- 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100 ml víz

A tészta hozzávalói:
- Yudane
- 160 g finomliszt
- 380 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 g búzasikér
- 15 g friss élesztő
- 16 g só
- 15 g margarin vagy vaj
- 335 ml víz

Elkészítés:


◾️Először a Yudanet készítjük el.
▪️A vizet felforraljuk és ráöntjük a dagasztógép táljába kimért 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre.
▪️Elkeverjük és kb. 15 percet hagyjuk hűlni, eközben a 15 g élesztőt elkeverjük a 335 ml vízzel.
◾️15 perc elteltével a többi összetevőt a Yudanéhoz adva (a vízzel elkevert élesztőt is) kidagasztjuk a tésztát.
◾️Ezután 45 percet kelesztjük lefedve.
◾️Ha letelt az idő kigömbölyítjük a kenyeret majd a pulton lefedve pihentetjük 5 percet.
◾️Ezután hosszúkás alakúra formázzuk a tésztát és egy kenyérsütőformában vagy sütőpapíron kb. 30 percet kelesztjük, de figyeljük, hogy ne keljen túl.
◾️Közben a sütőt 230°-ra előmelegítjük.
◾️Az idő leteltével a formából egy sütőpapírra "borítjuk" a tésztát, bevágjuk és egy jénaiba vagy sütőformába helyezzük a papírral együtt.
◾️Alaposan lespricceljük vízzel és lefedjük az edényt.
▪️Ha nem fedeles edényben készítjük, egy tepsibe tegyünk vizet és helyezzük a sütőbe, hogy megfelelő, gőzös légteret kapjunk.
◾️A sütőbe helyezzük az edényt.
◾️30 perc elteltével levesszük a tál tetejét vagy kivesszük a vízzel töltött tepsit és a hőfokot visszavesszük 200°-ra.
◾️Még további 15 percet sütjük így a kenyeret.
◾️Ezután a sütőből kivéve hagyjuk hűlni.

Teljes kiőrlésű kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Zwiebel-Käse-Schinken-Brot
Zwiebel-Käse-Schinken-Brot

Den Backofen auf 100 °C Ober-/Unterhitze vorheizen. Mehl in eine Schüssel geben. Die frische Hefe in eine Tasse bröckeln und das Salz dazugeben. So lange verrühren, bis die H...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Burgonyás kenyér
Burgonyás kenyér

1. Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a burgonyát meghámozzuk és egészben puhára főzzük, melegen áttörjük, hagyjuk kihűlni. 2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Gluténmentes kenyér recept
Gluténmentes kenyér recept

180 fokra melegítsd elő a sütőt, és készítsd elő egy sütőformát, ha van pl. őzgerinc formát. Egy tálban keverd össze a száraz összetevőket. Az egész tojásokat egy külön edényben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Fehér kenyér
Fehér kenyér

1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. 2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük. 3...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk