- 150 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g búzasikér vagy búzaliszt
- 250 g margarin
- 2 tk só
- 2 tojás
- 1 kis pohár 12%-os tejföl
- 1 tojássárgája
- 100 g reszelt sajt (akár tehetünk rá szezámmagot vagy lenmagot is)
Az élesztőt, a langyos tejben felfuttatjuk. Közben a kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a tejfölt és az élesztős tejet. Összegyúrjuk és letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük. Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és jöhet a hajtogatás. Az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát lehajtjuk és félbehajtjuk. Letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Még háromszor megismételjük a hajtogatást a nyújtástól kezdve a pihentetésig. Fontos, hogy mindig egyformán hajtogassuk a tésztát, mert ettől lesz puha, levegős. Ha megvolt az utolsó hajtogatás és pihentetés, ismét ujjnyira vastagra nyújtjuk és egy késsel keresztben és hosszában is bevagdossuk. Kiszaggatjuk, tepsibe rendezzük őket, megkenjük a tetejüket a felvert tojássárgájával, megszórjuk a sajttal, a magvakkal és 220°-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.
Eredeti recept: Iklódi Dóra
A kolbászt egy tálban összenyomkodjuk, simára keverjük a vajjal, tejföllel, a tojás sárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, reszelt sajtot, sót, pár tekerésnyi borsot és pirosp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt 175 fokra előmelegítjük. Egy sütő tepsit olajjal kikenünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A pizza tésztát egy nagy vágódeszkára vagy tiszta munkalapra tesszük.Egyenletesen...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA medvehagymát apróra vágjuk és 5 dkg vajon megdinszteljük, majd félrerakjuk kihűlni. Amíg a medvehagyma hűl, a zsírszegény túrót a liszttel összekeverjük, majd a maradék 45 dkg v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű