- 150 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g búzasikér vagy búzaliszt
- 250 g margarin
- 2 teáskanál só
- 2 tojás
- 1 kis pohár 12%-os tejföl
- 1 tojássárgája
- 100 g reszelt sajt (akár tehetünk rá szezámmagot vagy lenmagot is)
◾️Az élesztőt, a langyos tejben felfuttatjuk.
◾️Közben a kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint.
◾️Hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a tejfölt és az élesztős tejet.
◾️Összegyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.
◾️Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és jöhet a hajtogatás.
◾️Az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát lehajtjuk és félbehajtjuk.
◾️Letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
◾️Még háromszor megismételjük a hajtogatást a nyújtástól kezdve a pihentetésig.
◾️Fontos, hogy mindig egyformán hajtogassuk a tésztát, mert ettől lesz puha, levegős.
◾️Ha megvolt az utolsó hajtogatás és pihentetés, ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy késsel keresztben és hosszában is bevagdossuk.
◾️Kiszaggatjuk, tepsibe rendezzük őket, megkenjük a tetejüket a felvert tojássárgájával, megszórjuk a sajttal, a magvakkal és 220°-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.
A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a sütőport, a vajat, a tejföl t és a sót egy tálban összekeverjük, összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1 cm vastagra. A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, majd hozzáadtam a sót. Elmorzsoltam benne a margarint, majd a vízzel elkevert ecettel együtt egynemű tésztává állítot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot összedolgozzuk a vajjal, tejszínnel,bele a só,paprika.A lisztet a sütőporral elkeverni,és a masszába dolgozzuk.A tésztát három részre osztani,alufóliába csomagoljuk,és hűt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű