Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2.5 dkg élesztő, 1 dl tej, 0,5 kávéskanál cukor, 2 evőkanál fehér bor (én rosét találtam felbontva), 2 kávéskanál só, 1 tojás + 1 a kenéshez, 10 dkg rama,
30 dkg darált töpörtyű, őrölt bors, só ízlés szerint
Olvass tovább: http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/leveles-toportyus-pogacsa/
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba tesszük a lisztet és a többi hozzávalót, majd jól összegyúrjuk.
Meleg helyre téve1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töpörtyűt tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Kinyújtjuk a tésztát és rákenjük a felét.
Ha nehezen kenhető a töpörtyű, akkor néhány másodpercre mikróba tesszük. Ha megkentük a tésztát akkor jobbról, balról, alulról és felülről a tésztát hajtogatjuk,majd 30 percig újra kelesztjük.
Ezt követően ismét kinyújtjuk, és a maradék töpörtyűt is rákenjük, majd ismét hajtogatjuk és ismét 30percig kelesztjük. Ezt követően 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk,
majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A tetejét felvert tojással megkenjük, vigyázva, hogy ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem nőnek meg eléggé sütés közben. Ismét pihentetjük 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük
Olvass tovább: http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/leveles-toportyus-pogacsa/
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és feltesszük főni a 20 dkg cukorral és a 7 dl vízzel. Egy kis fahéjjal ízesítjük. Amikor az alma megfőtt, a 4 csomag vaníliapudingot kikeverjük...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KönnyűA piskóta elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolg...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a tojás sárgáját, a tejet, a vizet, a vajat. Kézi mixerrel simára keverjük. A tojásfehérjét habverővel keményre v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű