2 fej vöröshagyma
30-40 dkg füstölt hús
1 pár lángolt kolbász
11-15 savanyított káposztalevél
1 kg savanyított aprókáposzta
0,7 kg sertés darált hús
2 tojás
1 csésze rizs
fűszerek (só, egész bors, piros arany, fokhagyma, babérlevél)
3 dl tejföl
fehér kenyér
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk és utána rátesszük a karikára vágott lángolt kolbászt és az előző este beáztatott és darabokra vágott füstölt húst, ami lehet oldalas, csülök stb.
A darált húst ugyancsak hagymával, fokhagymával, sóval, borssal ízesítve serpenyőben megpároljuk. Amikor a hús már kicsit megpirult, félretesszük és a közben elkészített rizzsel és két egész nyers tojással összekeverjük. A káposztaleveleket és az aprókáposztát átmossuk (ha túl savanyúnak találjuk).
Előkészítünk egy megfelelő méretű főzőedényt, aminek az aljára a füstölt húsok felét és a kolbászok felét tesszük. Erre kerül egy réteg aprókáposzta és pár babérlevél. Rárakjuk a káposztalevélbe göngyölt darált hús/rizs gombócokat. Erre újabb kolbász/füstölt hús réteg kerül babérlevelekkel (2-3 darab), majd újabb gombócok.
Az így összeállt egytálételt lassú tűzön 2-3 órán át pároljuk, főzzük.
A töltött káposztát a vendégvárás előtt pár nappal érdemes elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. Ezalatt az idő alatt hűtve kell tárolni.
Tálaláshoz mindenképpen kínáljunk piros aranyat/Erős Pistát, tejfölt és fehér kenyeret. Amennyiben a vendégek ízlése megkívánja, a káposztát be is lehet rántani.
A töltött káposzta római cseréptálban (Römertopf), akár kemencében is készre főzhető.
Lisztet,élesztőt,sót,cukrot összekeverjük,majd a vizet és kidagasztjuk,kb.egy órát kelesztjük.Kizsirozott tepsibe kinyújtjuk a tésztát és 200 fokon elősütjük 10 percig.Közben a tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Az élesztőt a langyos, de nem forró tejfölbe morzsoljuk, és megszórjuk cukorral. A liszteket egy tálba mérjük, meghintjük sóval. Elmorzsoljuk benne a főtt, áttört...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűEgy tálba mérjük a meleg tejet és a meleg vizet. Legyen meleg, de ne forró. Hozzáadjuk az instant élesztőt és a cukrot, majd legvégül a 100 gramm lisztet. Kézi habverővel elkeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben feloldjuk a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A felfuttatott élesztőt összekeverjük a többi hozzávalóval,dagasztjuk,kelesztjük legalább egy ór...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes