Családireceptkönyv.hu

Kenyérlángos


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
45 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt és rétesliszt fele-fele arányú keveréke is),
kb.3.5 dl langyos víz,
2 dkg élesztő,
10 dkg áttört főtt burgonya,
1 csapott kiskanál só.

Feltét::
2-3 lilahagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2,5-3 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors,
20-25 dkg húsos főtt füstölt szalonna vagy kolbász,
15-20 dkg sajt,
3-4 olaj vagy zsír.

Elkészítés:


A lisztet tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. 2 dl lanygos vizet öntünk bele, az élesztőt belemorzsoljuk, s várunk 10-15 percet, hogy fölfuthasson. Ezután az áttört, szobahőmérsékletű burgonyával, a sóval és a maradék langyos vízzel lágy kenyértésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, meleg helyen 45-50 perc alatt kelesztjük.
Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kizsírozott tepsiben (40×35 cm) egyenletesen elnyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Egy kicsit húzzuk föl a tésztát a sütő peremére is, mert sütés közben összeugrik kissé. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) 10 perc alatt elősütjük.
Közben a lilahagymát meghámozzuk, félbevágva fölszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk, a tejfölbe keverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A főtt füstölt szalonnát félcentis kockákra vágjuk, ha kolbásszal készítjük, akkor azt is vághatjuk kockákra, de az is jó, ha félkarikákra vágjuk.
Az elősütött tésztát egyenletesen megkenjük a tejföllel. A hagymát és a szalonnát egyenletesen rászórjuk, a reszelt sajttal megszórjuk és 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, ezalatt a a tésztája teljesen átsül, és a rávalók is szépen megpirulnak.

Kenyérlángos

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kemencés ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Viktória
Teljes kiőrlésű pizza (Kolly)
Teljes kiőrlésű pizza (Kolly)

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd 4-5 percig gyúrjuk (akkor jó az állaga, ha nem ragad hozzá a kezünkhöz a tészta, ezért ha szükséges, egy kevés lisztet még tehet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sokan nem tudnak mit kezdeni a megmaradt, krumplipür
Sokan nem tudnak mit kezdeni a megmaradt, krumplipür

Lehet a lisztből kicsit kelleni fog még bele, egy puha tésztát kell kapjunk, mikor kinyújtodtad, másfél centire kell nyújtani vagy ahogy szeretnéd 🙂 pohárral is ki lehet szaggatni,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Tepsis fánk
Tepsis fánk

Az élesztőt 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. Lefedve, lang...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Közepes
share
Avatar Diós parasztkifli Böszörményi
Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Diós parasztkifli Böszörményi

Az élesztőt kevés langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez a vaj felét , majd a cukrot, a tejet és a sót. Puha tésztaalapot állítunk össze. Amikor már majdn...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk