Tészta:
45 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt és rétesliszt fele-fele arányú keveréke is),
kb.3.5 dl langyos víz,
2 dkg élesztő,
10 dkg áttört főtt burgonya,
1 csapott kiskanál só.
Feltét::
2-3 lilahagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2,5-3 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors,
20-25 dkg húsos főtt füstölt szalonna vagy kolbász,
15-20 dkg sajt,
3-4 olaj vagy zsír.
A lisztet tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. 2 dl lanygos vizet öntünk bele, az élesztőt belemorzsoljuk, s várunk 10-15 percet, hogy fölfuthasson. Ezután az áttört, szobahőmérsékletű burgonyával, a sóval és a maradék langyos vízzel lágy kenyértésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, meleg helyen 45-50 perc alatt kelesztjük.
Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kizsírozott tepsiben (40×35 cm) egyenletesen elnyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Egy kicsit húzzuk föl a tésztát a sütő peremére is, mert sütés közben összeugrik kissé. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) 10 perc alatt elősütjük.
Közben a lilahagymát meghámozzuk, félbevágva fölszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk, a tejfölbe keverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A főtt füstölt szalonnát félcentis kockákra vágjuk, ha kolbásszal készítjük, akkor azt is vághatjuk kockákra, de az is jó, ha félkarikákra vágjuk.
Az elősütött tésztát egyenletesen megkenjük a tejföllel. A hagymát és a szalonnát egyenletesen rászórjuk, a reszelt sajttal megszórjuk és 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, ezalatt a a tésztája teljesen átsül, és a rávalók is szépen megpirulnak.
Lehet a lisztből kicsit kelleni fog még bele, egy puha tésztát kell kapjunk, mikor kinyújtodtad, másfél centire kell nyújtani vagy ahogy szeretnéd 🙂 pohárral is ki lehet szaggatni,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsírhoz adjuk a 12,5 dkg lisztet és simára keverjük, majd elosztjuk 3 egyenlő részre. A liszthez adjuk a tojássárgáját, a sót és a langyos ecetes vizet, jól kidolgozzuk hólyagos...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd 4-5 percig gyúrjuk (akkor jó az állaga, ha nem ragad hozzá a kezünkhöz a tészta, ezért ha szükséges, egy kevés lisztet még tehet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez a vaj felét , majd a cukrot, a tejet és a sót. Puha tésztaalapot állítunk össze. Amikor már majdn...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes