Tészta:
45 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt és rétesliszt fele-fele arányú keveréke is),
kb.3.5 dl langyos víz,
2 dkg élesztő,
10 dkg áttört főtt burgonya,
1 csapott kiskanál só.
Feltét::
2-3 lilahagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
2,5-3 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors,
20-25 dkg húsos főtt füstölt szalonna vagy kolbász,
15-20 dkg sajt,
3-4 olaj vagy zsír.
A lisztet tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. 2 dl lanygos vizet öntünk bele, az élesztőt belemorzsoljuk, s várunk 10-15 percet, hogy fölfuthasson. Ezután az áttört, szobahőmérsékletű burgonyával, a sóval és a maradék langyos vízzel lágy kenyértésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, meleg helyen 45-50 perc alatt kelesztjük.
Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kizsírozott tepsiben (40×35 cm) egyenletesen elnyomkodjuk, villával megszurkáljuk. Egy kicsit húzzuk föl a tésztát a sütő peremére is, mert sütés közben összeugrik kissé. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) 10 perc alatt elősütjük.
Közben a lilahagymát meghámozzuk, félbevágva fölszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk, a tejfölbe keverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A főtt füstölt szalonnát félcentis kockákra vágjuk, ha kolbásszal készítjük, akkor azt is vághatjuk kockákra, de az is jó, ha félkarikákra vágjuk.
Az elősütött tésztát egyenletesen megkenjük a tejföllel. A hagymát és a szalonnát egyenletesen rászórjuk, a reszelt sajttal megszórjuk és 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, ezalatt a a tésztája teljesen átsül, és a rávalók is szépen megpirulnak.
Összekeverem a fűszereket és megforgatom benne a fokhagyma gerezdeket. .Egy vékony pengéjű késsel beleszúrok a húsba és több helyen megtűzdelem a fokhagymával. A comb külsejét is...
Elkészítési idő:A kemencét kb 4 óra alatt felfűtöm, közben előkészítem az ételt. A malacsütő edényt a sertészsírral kikenem. A csülköket alaposan átkenem a mustárral, és rászórom a fűszerek nag...
Elkészítési idő: 8 óraA vöröshagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk és utána rátesszük a karikára vágott lángolt kolbászt és az előző este beáztatott és darabokra vágott füstölt húst, ami lehet...
Elkészítési idő: 2 óra