Hozzávalók 4 rúdhoz: 2 mákos + 2 diós
A tésztához:
1 kg liszt
2 késhegynyi só
2 evőkanál cukor
50 dkg Ráma
4 dkg élesztő
3 dl tejföl
6 tojássárgája
A rudak megkenéséhez:
2 tojássárgája
a sok tojásfehérje
Diótöltelék:
60 dkg dióbél
40 dkg cukor
1 dl tej
6 kiskanál vaníliacukor
1/2 dl rum
kb. 8 dkg mazsola
Máktöltelék:
50 dkg mák
35 dkg cukor
2 dl víz
1 citrom reszelt héja
kb. 8 dkg mazsola
Tészta: 3 dl tejfölbe beleraksz 1 kocka élesztőt (4 dkg), elkevered csomómentesre.
Aztán 6 tojást válassz szét, az összes sárgája megy az élesztős tejfölbe (keverd össze), a fehérje meg 1 külön edénybe.
Egy nagy tálba öntsél 1 kg lisztet, 2 késhegynyi sót, meg 2 evőkanál cukrot, keverd össze aztán morzsolj el benne 2 kocka Rámát.
Ezután öntsed bele a tejfölös tojásos trutyit és keverjed meg gyúrjad amíg szép buci tészta nem lesz belőle. Vágd négybe aztán toljad be a hűtőbe (amíg elkészül a töltelék, vagy akár 1 éjszakára is maradhat).
Diós töltelék: 2 rúdhoz kell 60 dkg darált dió. Fogj 1 edényt, tegyél bele 30 dkg kristálycukrot, 2 tasak vaníliás cukrot, 1 dl tejet és forrald fel. Vedd le a tűzről, keverd bele a diót és kész. Ha van, akkor löttyinthetsz bele egy kis rumot is ;).
A tésztát kinyújtod, bekened tojásfehérjével, hogy ráragadjon a krém, aztán a diós krémet rákened, megszórod egy kis mazsolával (amit előtte vízzel leöblítettél). Két szélét 1-1 cm-re behajtod, hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelék, majd feltekered.
Tepsibe raksz sütőpapírt, rárakod a kész tekercset (hajtást alulra) és bekened tojás sárgájával, ennek kell állnia fél órát. Ezután bekened tojás fehérjével is, és még fél órára hidegre kell tenni!
Megszurkálod rendesen, aztán mehet a sütőbe. 180 fokon sütöd 45-50 percig.
Mákos töltelék: 2 rúdhoz kell 50 dkg darált mák. Fogj 1 edényt, tegyél bele 30 dkg kristálycukrot, 2 dl vizet és forrald fel. Vedd le a tűzről, keverd bele a mákot meg 1 citrom reszelt héját és kész. Töltés, kenés, szurkálás ugyanúgy.
Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverni. (legalább háromszoros mennyiségű legyen) Ezután állandó keverés mellett, hozzáadni a vaníliaaromát, majd a forró vizet is. Még pá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarjuk. A szódabikarbónát a mézzel felforraljuk, majd a masszához öntjük, és belerakjuk a liszte...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA zabkekszet aprítsuk morzsává, és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Kavarjuk össze, majd nyomkodjuk bele a sütőpapírral bélelt tortaformába. TIPP: kapcsos tortaformában ajánl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat, barna cukrot, tojást mixerrel összekeverjük. (Először alacsony majd magasabb fokozaton.) Hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és a vaníliát, mixerrel ismét elkeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű