Hozzávalók 4 rúdhoz: 2 mákos + 2 diós
A tésztához:
1 kg liszt
2 késhegynyi só
2 evőkanál cukor
50 dkg Ráma
4 dkg élesztő
3 dl tejföl
6 tojássárgája
A rudak megkenéséhez:
2 tojássárgája
a sok tojásfehérje
Diótöltelék:
60 dkg dióbél
40 dkg cukor
1 dl tej
6 kiskanál vaníliacukor
1/2 dl rum
kb. 8 dkg mazsola
Máktöltelék:
50 dkg mák
35 dkg cukor
2 dl víz
1 citrom reszelt héja
kb. 8 dkg mazsola
Tészta: 3 dl tejfölbe beleraksz 1 kocka élesztőt (4 dkg), elkevered csomómentesre.
Aztán 6 tojást válassz szét, az összes sárgája megy az élesztős tejfölbe (keverd össze), a fehérje meg 1 külön edénybe.
Egy nagy tálba öntsél 1 kg lisztet, 2 késhegynyi sót, meg 2 evőkanál cukrot, keverd össze aztán morzsolj el benne 2 kocka Rámát.
Ezután öntsed bele a tejfölös tojásos trutyit és keverjed meg gyúrjad amíg szép buci tészta nem lesz belőle. Vágd négybe aztán toljad be a hűtőbe (amíg elkészül a töltelék, vagy akár 1 éjszakára is maradhat).
Diós töltelék: 2 rúdhoz kell 60 dkg darált dió. Fogj 1 edényt, tegyél bele 30 dkg kristálycukrot, 2 tasak vaníliás cukrot, 1 dl tejet és forrald fel. Vedd le a tűzről, keverd bele a diót és kész. Ha van, akkor löttyinthetsz bele egy kis rumot is ;).
A tésztát kinyújtod, bekened tojásfehérjével, hogy ráragadjon a krém, aztán a diós krémet rákened, megszórod egy kis mazsolával (amit előtte vízzel leöblítettél). Két szélét 1-1 cm-re behajtod, hogy ne jöjjön ki oldalt a töltelék, majd feltekered.
Tepsibe raksz sütőpapírt, rárakod a kész tekercset (hajtást alulra) és bekened tojás sárgájával, ennek kell állnia fél órát. Ezután bekened tojás fehérjével is, és még fél órára hidegre kell tenni!
Megszurkálod rendesen, aztán mehet a sütőbe. 180 fokon sütöd 45-50 percig.
Mákos töltelék: 2 rúdhoz kell 50 dkg darált mák. Fogj 1 edényt, tegyél bele 30 dkg kristálycukrot, 2 dl vizet és forrald fel. Vedd le a tűzről, keverd bele a mákot meg 1 citrom reszelt héját és kész. Töltés, kenés, szurkálás ugyanúgy.
1 éjszakára hűtőbe
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtésztákat szobahőmérsékleten felengedjük, vékonyra nyújtjuk. A bacont és a sonkát apróra vágjuk, kipirítjuk és leszűrjük. A sajtot lereszeljük. A pórét és az újhagymát felaprítjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojá...
Elkészítési idő: 40perc Nehézség: KönnyűEgy tálba beleöntjük az olajat, cukrot, tejet, vanília aromát, és beleütjük a 4 tojást. Kézi habverő segítségével jól elkeverjük. Híg masszát kapunk. A vaníliás részhez kimérjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű