A raguhoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500 g sertés darált hús (sovány)
2 mokkáskanál só
2 csipet fehérbors (őrölt)
1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
0.5 mokkáskanál fahéj (őrölt)
2 evőkanál sűrített paradicsom
150 ml bor (vörös, száraz)
1 evőkanál kristálycukor
A padlizsánhoz:
1 db padlizsán (nyers)
4 evőkanál olívaolaj
5 csipet só
4 csipet fehérbors (őrölt)
A burgonyához:
350 g burgonya (megtisztított, hámozott)
2 evőkanál olívaolaj
3 csipet só
2 csipet fehérbors (őrölt)
A besamel mártáshoz:
500 ml 1,5%-os tej
50 g vaj
5 evőkanál búzaliszt
1 teáskanál só
2 csipet fehérbors (őrölt)
2 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
A tepsi kikenéséhez:
2 evőkanál olívaolaj
A muszaka tetejére:
80 g trappista sajt (reszelt)
1. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. Olíva olajon elkezdjük őket pirítani. Ha a hagyma kissé megpuhult, beletesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és fahéjjal.
2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a vörösbort, és a cukrot, majd alaposan összekeverjük. Lassú tűzön készre főzzük.
3. A megtisztított burgonyát kb. 3 milliméter vastag karikára vágjuk, majd meglocsoljuk olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 200 C fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. (Ha van elég nagy tepsi akkor mehet a padlizsán is 1 körben, úgy gyorsabb).
4. A padlizsánt alaposan megmossuk, levágjuk a száras végét, majd hosszában fél centiméter vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk. 200 C fokos sütőben 20 percig sütjük.
5. A besamel mártáshoz felforrósítjuk a tejet. Egy edényben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval.
6. Egy tepsit kikenünk olajjal, majd az aljára fektetjük a burgonya szeleteket. Erre rákanalazzuk a darált húsos ragu felét, majd meglocsoljuk egy kevés besamel mártással.
7. Rátesszük a padlizsán szeletek felét, elsimítjuk rajta a ragu másik felét, majd meglocsoljuk besamel mártással.
8. Végül ráhelyezzük a maradék padlizsán szeleteket, és meglocsoljuk a maradék besamel mártással.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
9. 200 C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. Célszerű megvárni, hogy kihűljön egy kicsit, mert úgy szépen lehet szeletelni az elkészült muszakát.
Készítsük el a tölteléket, főzzük meg a gombát és vágjuk vékony csíkokra. A hagymát vágjuk karikára és pirítsuk meg forró olajban. Reszeljük le a sajtot, vágjuk apróra a petrezsel...
Elkészítési idő: 60 percA szalonna bőrét levágjuk és felkockázzuk.Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani. A cukrot rászórjuk, elkeverjük. Ez szépen karamellizálódni fog.Közben a vöröhagymát...
Elkészítési idő:A római tálat beáztatjuk, legalább 20-30 percre, hogy alaposan megszívja magát. Felkarikázzuk a kolbászt, megpucoljuk a hagymát és vékony karikákra vágjuk, lereszeljük a sajtot. A...
Elkészítési idő: