90 g vaj
150 g liszt
120 g sajt reszelve (én goudát használtam,de bármilyen markánsabb ízű sajt megfelel, pl. cheddar, gruyere, ementáli, de akár egy sima trappistával is finom
1 nagy csipet só
2-3 ek tejszín (a sajt zsírosságától függően)
a tetejére: reszelt parmezán, szezámmag, köménymag, lenmag, ízlés szerint bármi más
A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal a sajttal összedolgozzuk, pár kanál tejszínnel nyújtható állagúra gyúrjuk, nem szabad túldolgozni, elég hogy éppenhogy összeálljon. Pihentetni nem szükséges, süthetjük azonnal.
Fél centisre nyújtjuk, majd éles késsel, vagy derelyevágóval felcsíkozzuk. egy felvert tojással megkenjük a rudak tetejét (érdemes még felvágás előtt) és megszórjuk a kiválasztott feltéttel. Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a rudakat (nyugodtan lehetnek közel egymáshoz, ezek nem nagyon nőnek meg).
170 fokon 10-13 perc alatt sül készre, nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Ha szép a színe, már biztosan jó.
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegmelegítjük a tejet, de ne legyen forró. Beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az élesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrom. Éjszakára hűtőbe teszem. Másnap kinyújtom, 3-szor hajtogatom (1/2 óránként). Ujjnyi vastagságúra nyújtom. Tetejét megkenem tojássárgájával, reszelt sa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű