A tésztához:
250 g búzaliszt
150 g burgonya (főtt, áttört)
7.5 dkg vaj
5 dkg tepertő (darált)
2 db tojássárgája + 1 a tetejére
2 tk só
25 g friss élesztő
4 g őrölt bors (fele fekete-fele fehér bors, ha van)
4 g sütőpor
0.5 dl víz
5 g kristálycukor
A hajtogatáshoz:
5 dkg tepertő (durvára vágott)
Elkészítés
1 A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
2 A hajtogatásra szánt, durvára vágott tepertőn kívül az összes alapanyagot összemérjük egy edénybe.
3 Ezután simára gyúrjuk, és fóliával lefedve kb 50 percig hagyjuk kelni.
4 Kinyújtjuk, majd fogjuk a hajtogatáshoz félretett tepertőt, és késsel vágjuk apró darabokra és szórjuk rá a tésztára, majd finoman a tenyerünkkel belenyomkodjuk.
5 Ezután megemeljük a tészta egyik felét, és ráhajtjuk a másik felére, hogy a tepertő belülre kerüljön.
6 Kicsit rányújtunk a tésztára, keresztirányba bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogikat.
7 A sütőlemezre rakva tojással vékonyan lekenjük a pogácsákat, és 200 C-on kb 20 perc alatt készre sütjük (légkeverés nélkül).
A lisztet a margarinnal összedolgozzuk, majd beletesszük a túrót is és avval is egy kicsit tovább dolgozzuk, hűtőben pihentetjük legalább pár órát, akár egy éjszakát, egy napo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűUrobím si kvások, múku ,vajičko ,soľ ,cukordám do misky zohrejem mlieko a zamiesim cesto a necham vykysnuť. Vykysnuté rozváľkam a na polovicu cesta rozotriem časť škvariek druhu p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk,majd a többi hozzávalóhoz adjuk,és jól kidolgozzuk. A tésztát kelni hagyjuk... Közben 20 dkg margarint 1 evőkanál sóval kikeverünk. Miutá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint hozzáadom a liszthez, rászórom a szódabikarbónát, a sót és az őrölt köményt ízlés szerint, ráütök egy tojást, hozzáadom a kis doboz tejfölt, majd végül a lereszelt sajt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű