A tésztához:
250 g búzaliszt
150 g burgonya (főtt, áttört)
7.5 dkg vaj
5 dkg tepertő (darált)
2 db tojássárgája + 1 a tetejére
2 tk só
25 g friss élesztő
4 g őrölt bors (fele fekete-fele fehér bors, ha van)
4 g sütőpor
0.5 dl víz
5 g kristálycukor
A hajtogatáshoz:
5 dkg tepertő (durvára vágott)
Elkészítés
1 A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
2 A hajtogatásra szánt, durvára vágott tepertőn kívül az összes alapanyagot összemérjük egy edénybe.
3 Ezután simára gyúrjuk, és fóliával lefedve kb 50 percig hagyjuk kelni.
4 Kinyújtjuk, majd fogjuk a hajtogatáshoz félretett tepertőt, és késsel vágjuk apró darabokra és szórjuk rá a tésztára, majd finoman a tenyerünkkel belenyomkodjuk.
5 Ezután megemeljük a tészta egyik felét, és ráhajtjuk a másik felére, hogy a tepertő belülre kerüljön.
6 Kicsit rányújtunk a tésztára, keresztirányba bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogikat.
7 A sütőlemezre rakva tojással vékonyan lekenjük a pogácsákat, és 200 C-on kb 20 perc alatt készre sütjük (légkeverés nélkül).
A bacont lepirítjuk. A tejet mikróban langyosítom. Kimérem a tésztához a lisztet, kis mélyedésbe teszem a tejet az élesztőt és a teáskanál cukrot. Hozzáadjuk a két tojást, majd...
Elkészítési idő: 1, 5 óra Nehézség: KönnyűA tésztához: Langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A krumplit kis kockákra vágjuk, puhára főzzük, leszűrjük, langyosan áttörjük. A vajat elmorzsoljuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk, melyet letakarva egy órán át a hűtőben pihentetünk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztből, tojásból, margarinból egy középkemény sós linzertésztát készítünk. Félretesszük pihentetni, amig elkészül a töltelék. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a kétfé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű