330 g cukor
50 g darált dió
30 g vaj
1 dl tej
Eredeti recept:
A cukrot felolvasztjuk, beletesszük a darált diót, majd a tejet. Kis lángon főzzük, közben állandóan kevergetjük (húzásra hideg tálon próbáljuk). Amikor már sűrűbb akkor lesz jó, de folyós állagú kell, hogy legyen. A tűzről levéve forrón beletesszük a vajat. Porcelán tálba öntjük, hűlés közben folyamatosan próbáljuk vagdosni.
Ha kávésat szeretnénk, akkor egy adag presszókávé kell bele (kevés, de sűrű legyen).
Ha kakaósat szeretnénk, akkor 2 ek. kakaópor kell bele.
Próbálkozásaim:
- Az eredeti recept alapján nekem kifutott a tej. (életveszélyes olvadt cukorba folyadékot önteni) :)
- Mindent kimérve összekevertem, kivéve a vajat és így főztem kb. fél órát. Kezdett besűrűsödni és barnás színe lett. Folyós maradt, de amint hűlni kezd, meg fog szilárdulni.
Formázás:
- Mindenképpen porcelán tálba kell önteni, különben nem tudod kiszedni sehogyan sem. A bevagdosást folyamatosan kell csinálni, mert ha elfelejted, akkor utána képtelenség elvágni. Elég nehéz.
- kerek szilikon praliné formákban ebből a mennyiségből 33 db lett. Nem kell folyamatosan vagdosni.
Elkészítés: 1. Öntsünk 100ml vizet egy edénybe és adjunk hozzá 250g cukrot. Oldjuk fel a cukrot a vízben majd melegítsük 118-120C fokosra. 2. Verjük kemény habbá a fehérjét é...
Elkészítési idő:Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, belekeverjük a tejfölt és jól összegyúrjuk. 45 percen át keles...
Elkészítési idő:A lisztet a zsírral, cukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, sóval, szódabikarbónával, a langyos cukros tejben felfuttatott élesztővel tésztát készítünk. A tésztát jól k...
Elkészítési idő: 1,5