Fél kg apró hal (pl. keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg édes-nemes paprika, 3 dkg só, 1-2 cseresznyepaprika
A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserű fogát. A hagymát apróra vágom. Az apró halakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apró halat és a hagymát. Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy háromnegyed órai forrást követően kész. Puha kenyérrel tálalom.
Erdész barátunk meséli a következő "megrázó" történetet:
Téli családos baráti találkozót tartottak még a nyolcvanas években. Szabadtűzön főzték bográcsban a férfiak a halászlét, közben jókat iszogattak. Az asszonyok meg bent a házban dumáltak.Általában a férfiak szeretik az erősebb ízeket, a nők pedig a szolidabbakat. így aztán némi cselhez kell folyamodniuk, hogy valahogy belecsempészhessék a méregerős cseresznyepaprikát (mifelénk hosszúkás, oltári erős, kutyapöcsűnek, vagy macskapöcsűnek nevezett paprika a divatos). A mi Feri bátyánk is így tett.
Otthon a konyhában egy papírszalvétába csomagolta a "mérget", majd gyorsan zsebrevágta, még mielőtt a felesége észrevette volna. A bográcsnál pedig odasettenkedett, hirtelen, de elegáns mozdulattal belezuttyantotta a paprikát a halászlébe, majd az immáron üres papírszalvétát visszahelyezte a pufajka zsebébe. Úgy látszik, hogy ezt többen megcsinálhatták, mert nagyon jó, de méregerős lett a halászlé. Szinte csak a férfiak ettek belőle, annyira erős lett. Este még iszogattak, aztán mindenki nyugovóra tért a vadászházban. Éjjel, vagy inkább hajnalban Feri bácsira rájött a hasmenés, elkezdett dolgozni a paprika. Felkapta a pufajkáját és kirohant a kis vadászház mögé. Elvégezte dolgát, majd eszébe jutott, hogy ki kéne valamivel törölni. A pufajka zsebében kutatva megörült a papírszalvétának és kitörölte vele, hogy siethessen be a meleg vadászházba. Ekkor hallatszott az a bizonyos ordítás, amelyre nem csak a vendégek riadtak fel, hanem valószínűleg az erdő összes vadja is. Fájdalmának csillapítására a legkézenfekvőbb megoldást találta ki: beleült a hóba ....
A belsejébe tesszük a fűszereket. Egy megfelelő méretű tepsit kibélelünk az alufóliával úgy, hogy a szélein ráhagyunk 30-30 centit. A tepsi aljára kb. 2 cm vastagon sót szórunk, rá...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. Egy tojást 1 evőkanál vízzel és fél kiskanál keményítővel simára keverünk, megsózzuk, megborsozzuk. 2. Egy teflonserpenyőt vékonyan kiolajozunk, és a tojást beleön...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kívül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd e...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA vajat és az olívaolajat együtt hevítsük fel egy serpenyőben, majd a ninjakardunkkal szeletelt fokhagymát kezdjük kis lángon sütögetni. Mossuk meg hidegvízzel és adjuk hozzá a gar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű