Családireceptkönyv.hu

A halászlé


Írta:

Elk. idő: 3
Adag: 5
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Fél kg apró hal (pl. keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg édes-nemes paprika, 3 dkg só, 1-2 cseresznyepaprika

Elkészítés:


A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserű fogát. A hagymát apróra vágom. Az apró halakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apró halat és a hagymát. Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy háromnegyed órai forrást követően kész. Puha kenyérrel tálalom.

Trükkök, tippek, praktikák:


Erdész barátunk meséli a következő "megrázó" történetet:

Téli családos baráti találkozót tartottak még a nyolcvanas években. Szabadtűzön főzték bográcsban a férfiak a halászlét, közben jókat iszogattak. Az asszonyok meg bent a házban dumáltak.Általában a férfiak szeretik az erősebb ízeket, a nők pedig a szolidabbakat. így aztán némi cselhez kell folyamodniuk, hogy valahogy belecsempészhessék a méregerős cseresznyepaprikát (mifelénk hosszúkás, oltári erős, kutyapöcsűnek, vagy macskapöcsűnek nevezett paprika a divatos). A mi Feri bátyánk is így tett.

Otthon a konyhában egy papírszalvétába csomagolta a "mérget", majd gyorsan zsebrevágta, még mielőtt a felesége észrevette volna. A bográcsnál pedig odasettenkedett, hirtelen, de elegáns mozdulattal belezuttyantotta a paprikát a halászlébe, majd az immáron üres papírszalvétát visszahelyezte a pufajka zsebébe. Úgy látszik, hogy ezt többen megcsinálhatták, mert nagyon jó, de méregerős lett a halászlé. Szinte csak a férfiak ettek belőle, annyira erős lett. Este még iszogattak, aztán mindenki nyugovóra tért a vadászházban. Éjjel, vagy inkább hajnalban Feri bácsira rájött a hasmenés, elkezdett dolgozni a paprika. Felkapta a pufajkáját és kirohant a kis vadászház mögé. Elvégezte dolgát, majd eszébe jutott, hogy ki kéne valamivel törölni. A pufajka zsebében kutatva megörült a papírszalvétának és kitörölte vele, hogy siethessen be a meleg vadászházba. Ekkor hallatszott az a bizonyos ordítás, amelyre nem csak a vendégek riadtak fel, hanem valószínűleg az erdő összes vadja is. Fájdalmának csillapítására a legkézenfekvőbb megoldást találta ki: beleült a hóba ....

A halászlé

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hal tengeri sóban
Hal tengeri sóban

A belsejébe tesszük a fűszereket. Egy megfelelő méretű tepsit kibélelünk az alufóliával úgy, hogy a szélein ráhagyunk 30-30 centit. A tepsi aljára kb. 2 cm vastagon sót szórunk, rá...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Füstölt lazac tekercs
Füstölt lazac tekercs

Elkészítés: 1. Egy tojást 1 evőkanál vízzel és fél kiskanál keményítővel simára keverünk, megsózzuk, megborsozzuk. 2. Egy teflonserpenyőt vékonyan kiolajozunk, és a tojást beleön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárban sült keszeg
Sárban sült keszeg

A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kívül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd e...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fokhagymás garnéla fehérborban
Fokhagymás garnéla fehérborban

A vajat és az olívaolajat együtt hevítsük fel egy serpenyőben, majd a ninjakardunkkal szeletelt fokhagymát kezdjük kis lángon sütögetni. Mossuk meg hidegvízzel és adjuk hozzá a gar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk