menu

Családireceptkönyv.hu

Füstike, az örmény vöröslencse-krémleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


250 g vöröslencse

2 nagy sárgarépa

fél zeller

1 nagy alma

1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma

20 dkg füstölt szalonna

aszalt gyümölcs, mandula/dió/mogyoró, 2 ek natúr yoghurt

fűszerek: só, bors, füstölt piros fűszerpaprika, fahéj, szegfűszeg, egy kis darab friss gyömbér, 3 ek méz

Elkészítés:


Az előkészítései folyamatok két fázisból állnak: először is a lencsét egy bő fél napra beáztatjuk, hogy puha legyen és megszívja magát. Második körben a szalonnát, a zöldségeket, az almát és a friss gyömbért apróra vágjuk. A szalonnát lepirítjuk annyira, hogy ne legyen még ropogós állagú, nem túrós csusza ez kérem szépen, de kisüljön belőle azért a zsír. Ha kész, levesszük a tűzről, mehet bele két ek. füstölt piros paprika (bármelyik keleti fűszerboltban beszerezhető, és valóban érdemes beruházni rá), amit jó alaposan elkeverünk benne egy fakanál segítségével. Ezt követően bedobáljuk a felaprított zöldségek-gyümölcs kombót a lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, sózzuk, borsozzuk, majd szép álmokat, jó éjt kívánva neki, fedőt teszünk rá. 15 perc után hozzáöntjük a kis duzzadva duzzogó vöröslencsénket - persze, hisz ő sem akar kimaradni a buliból -, a mézet és egy teatojásban belógatunk neki (had örüljön csak) egy jó adag szegfűszeget és fahéjat is. Egy fedő segítségével visszaküldjük további 15 percre téli álmot aludni. Ha kihűlt, elő a botmixerrel, jöhet a pépesítés! Előtte nem feltétlen baj, ha eltávolítjuk a teatojást :) Akkor csináltuk jól, ha a kreálmányunk olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál :) Ezután én vissza szoktam tenni a gázra rottyanni még egy utolsót, lehet hozzá még mézet adni, esetleg gyömbért reszelni bele. Tálalásnál natúr yoghurtot csorgatok a tetejére, és megszórom aszalt gyümölcsökkel, valamint pirított mandulabéllel.

 Füstike, az örmény vöröslencse-krémleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: henimokus
Zöldségleves gombával
Zöldségleves gombával

A zöldségeket felkarikázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a répákat, a gombát és az apróra vágott hagymát. Ha kész, megszórjuk 1 csapott evőkanál lis...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csorba leves
Csorba leves

A zöldségeket lereszelni, olaj, só, bors, pici vízzel dinsztelni. Utána felengedni 1,5 - 2 l vízzel, attól függően mennyi levest szeretnénk főzni. Húsgombóc: A darált húst össz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar CSIRKERAGULEVES
CSIRKERAGULEVES

Sütni való méretű, vagyis kicsit kövérkésebb csirkéből készítsük. (Ez a méret tisztított állapotban 1,5 kg-nál kezdődik. A tyúk túl erős ízű, abból ragulevest ne készítsünk.) Az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Both Judit
Babérleveles pityókaleves
Babérleveles pityókaleves

Megfőzzük az apróra vágott pityókát és közben hozzáadjuk a babérlevelet. Adhatunk hozzá kolbászt is. Mikor már majdnem készen van tojást habarunk és belecsorgatjuk. Hagyjuk egyet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk