Családireceptkönyv.hu

Jókai bableves csipetkével


Írta:

Elk. idő: 2
Adag: 6-8
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


200 g tarkabab
600 g füstölt sertéscsülök
150 g petrezselyemgyökér
150 g sárgarépa
100 g füstölt, paprikás kolbász
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma

8-10 szem feketebors
1 ek. olaj
2 ek. finomliszt
1 közepes fej hagyma
1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
2 dl tejföl
borecet vagy citromlé
1/2 hegyes zöldpaprika
A csipetkéhez:
100 g finomliszt

1 tojás

Elkészítés:


Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.

2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.

4.Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk, és zöldpaprika-karikákkal díszítjük (a teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


leves Jókai Mór (1825-1904) a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki az asztal örömeit sem vetette meg. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, rendkívül ízletesen tudtak készíteni a helybéli vendéglősök. A hozzávalók – ahány konyha, annyi bableves alapon – némiképp változhatnak (a csipetke akár el is maradhat), de füstölt húsnak, paprikás kolbásznak és némi zöldségnek feltétlenül lenni kell benne.

Jókai bableves csipetkével

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: kajakóma
Csókakői kolbászleves
Csókakői kolbászleves

. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Frankfurti leves
Frankfurti leves

1. A virslit szeleteld fel vékonyan. 2. A megtisztított, megmosott kelkáposztát vágd csíkokra és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával tedd fel főni 1-1,5 liter hide...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Királynő levese
Királynő levese

A zöldségeket megmossuk, felkockázzuk. Feltesszük főni a tyúkot a zöldségekkel 1 liternyi marha alaplével. Másfél órát főzzük, majd kicsontozzuk a tyúkot. A melle húsát vékony szel...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk