menu

Családireceptkönyv.hu

Élőflórás kókuszjoghurt (vegán)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


b. 20 dkg friss kókuszhús vagy kezeletlen kókuszreszelék,

7-8 dl víz,

1 evőkanál kristálycukor, vagy egy csapott evőkanál méz, vagy datolyaszirup vagy agávészirup, juharszirup, kókuszvirágcukor stb, ki mivel szeretné, FIGYELEM! semmilyen cukoralkohollal (xilit, eritrit) nem fog működni,

3 dkg tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt,

2 db kapszulás probiotikum : olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus,

sterilizált csavaros tetejű kisüvegek.

Elkészítés:


Frissen feltört kókuszdió felaprított húsát (lehet reszeléket is használni) forralva néhány percig főztem, majd langyosra hűtöttem és kétszer két percig turmixoltam. Leszűrtem. A kókusztejhez hozzáadtam a cukrot (fontos hogy ne cukoralkohol legyen!), majd pár kanálnyit külön kivettem és abban csomómentesre kevertem el a tápióka keményítőt. A kókusztejet elkezdtem melegíteni szépen lassan (nem szabad forrnia) felfőztem a csomómentesre kikervert tápióka keményítővel. 3-4 perc kevergetés-főzés után eléri azt a nyúlós puding szerű állagot amire szükségünk van, ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, 40 Celsius fok körüli a hőmérséklete, (ettől több ne legyen ez fontos mert a baktériumok elpusztulnának) akkor két probiotikus kapszulát kihengergetünk, pár kanálnyi langyos vízben eloldjuk és jó alaposan hozzákeverjük a kókuszos masszánkhoz. Ezután mehet bele a kisüvegekbe és egyenletes meleg helyre kell tenni. Ha nincs joghurtkészítő gépünk akkor langyos radiátorra vagy mintha befőtteket dunsztolnánk, párnák-paplanok közé kell rakni egy fél napra legalább. Onnan tudjuk hogy már elkészült, hogy kellemes savanykás íze lesz, az állaga a kocsonyáshoz hasonlatosabb, nem az a nyúlós mint mikor csak összefőztük a keményítővel. Ezután mehet a hűtőbe kb. egy hétig garantáltan semmi baja nem lesz.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én a képeken látható joghurtokat Symbiotic Candida Balance + Natren Bifido Factor Dairy Free-vel oltottam be, de működik más patikai vagy webáruházas tejsav baktérium kultúrákkal is, el kell olvasni, hogy milyen baktérium törzseket tartalmaz.
Mivel ez a joghurt nem "hamis" joghurt azaz a kellemes savanykás - édes ízharmóniát nem cukoralkohol és citromlé adja, hanem a baktérium kultúrák savanyítják, ezért sokkal jobban hasonlít az állati tejekkel készült tejkészítményekhez. Az erjedés folytán szinte 100%-ig elmegy az erőteljes kókuszillat és kókuszíz is, így tehát bátran ajánlom az állati tejekből készült kefír-tejföl-joghurt helyettesítésére húsos-zöldséges ételek tetejére is, pl. a töltött káposztára, rakott kelkáposztára vagy egyéb rakottas húsos ételekhez.
Mivel élőflórás ezért én azt javaslom, hogy ezt már ne főzzük, süssük, csak nyersen használjuk, így kiaknázhatjuk a baktériumok bélflóránkra gyakorolt pozitív hatásait is. Ez így valódi gyógyszer!
Változatosan felhasználhatjuk, sós ételekhez is nyersen, vagy felnőttnek-gyereknek magvas házi műzlihez vagy cukormentes lekvárral vagy hideg gyümölcsleveshez vagy gyümölcs-zöldséges smoothie-hoz vagy házi fagyi készítéshez alapnak, esetleg pohár desszertként, ki mivel szeretné.
Ha nem kristálycukorral hanem mézzel etetjük a baktérium kultúrákat akkor már nem vegán, ugyanígy figyeljünk oda a baktérium törzsekre is, ha állati tejalapú akkor már szintén nem mondható vegánnak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukkinis spenótfasírt
Cukkinis spenótfasírt

A spenótot és a reszelt cukkinit sózni és 10-15 perc után kinyomkodni a levét. Utána mindent késes apritóba rakni és összedarálni. Szilikon muffin formába adagolni és előmelegítet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mici Korcz
Sajtgolyók
Sajtgolyók

A sajtot egy tálba reszeljük, hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Kisebb golyókat formázunk, majd rudakat sodrunk, ha krokettként szeretnénk kisütni.Forró olajban tesszük, A krokette...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túróval töltött sült zsemle
Túróval töltött sült zsemle

A tojásokat ketté választom. A zsemléket úgy vágom el, hogy a felső fele legyen kisebb, ez lesz a kalapja. A zsemlék belsejét kivájom, és összekeverem a tojássárgákkal, a túróval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Medvehagymás, sonkás quiche
Medvehagymás, sonkás quiche

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk