Ezt azoknak ajánlom, aki szereti a maglisztes, igazi ropogós héjú zsemlét, kenyeret, mert azt is sütöttem már belőle.
100 gr. hajdinaliszt
50 gr. csicseriborsóliszt
50 gr. tápiókakeményítő
10 gr. utifűmaghéj
140 gr. joghurt /mértem grammra/
20 ml. tej
30 gr. kókuszzsir /kb. 1 ev./
1 tk instant élesztő / 1 kk. cukor az élesztő keléséhez, és a ropogós héjhoz/
1 tk. só
2 tojásfehérje
csipet szódabikarbóna
Robotgéppel dagasztottam kb. 5 percig. Szobahőmérsékleten kelesztettem 1 óráig. Majd vizes kézzel 4 db. zsömlét formáztam belőle. Hideg sütőbe tettem, és 180 fokon kezdtem el sütni, majd 160 fokon sütöttem.
Sütöttem már sokféle maglisztes kenyeret, zsemlét, de eddig ez vált be a legjobban. 100 gr. tartalmaz kb. 65 gr. szénhidrátot, de mivel ez egy lassan felszívodó kenyér, ezért nagyon keveset tudok belőle megenni, mert nagyon eltelít.
Egy tipp a tojásfehérje elhasználásához! Sokszor van az, hogy megmarad a tojásfehérje, azt kis poharakba teszem, és megy a fagyasztóba, egy legközelebbi felhasználáshoz.
A megkenéséhez 1 tojás pici tejjel felverve. A hozzávalókból megdagasztjuk a kalács-tésztát, majd duplájára dagasztjuk (ez durván egy óra). Itt én 2 db 4 fonatos kalácsot sütötte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. Bedagasztjuk a tésztát, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, majd három, egyforma darabba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejben a cukrot elkeverem, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom, ami azt jelenti, hogy kb. 15 percre magára hagyom. Meg fog emelkedni, és buborékos lesz. Egy tál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű