Családireceptkönyv.hu

Friuli Gubana – a magyaros olasz süti


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A kelt tésztához:
300 gramm liszt, 1 kiskanál szárított élesztő, 2 kanál pálinka, 100 ml tej (lehet kicsit több, ha felveszi), 1 tojás, 40 gramm szobahőmérsékletű tej, két kanál cukor, 1 kiskanál só

A töltelékhez:
70 gramm dió, 70 gramm mazsola, 50 gramm tisztított, pirított mogyoró, 50 gramm fenyőmag, egy citrom reszelt héja, egy narancs reszelt héja, 100 gramm száraz keksz vagy amaretti, 1 pohárka rum
A díszítéshez:
1 tojásfehérje, cukor

A felszolgáláshoz:
szilvapálinka

Elkészítés:


Előző este elkészítjük a tölteléket, rumba áztatjuk a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héjával együtt.
Késsel felaprítjuk a diót és a mogyorót, megpirítjuk a fenyőmagot, és ledaráljuk a kekszet. Mindezt összekeverjük a rumos eleggyel, amíg nedves, homogén masszát nem kapunk (szükség szerint adhatunk még hozzá rumot). Egy éjszakát pihenjen hűtőben.
Másnap elkészítjük a tésztát:
A tojássárgát keverjük el a vajjal, cukorral, pálinkával és tejjel. Az élesztővel összekevert lisztet adjuk fokozatosan hozzá a keverékhez, a legvégén adjuk hozzá a sót. A rugalmas, sima tésztából gyúrjunk labdát, takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni kb. három óra hosszáig.
A megkelt tésztát nyújtsuk nagyjából másfél centi vastagságú körré belisztezett munkalapon. Kenjük meg gazdagon a töltelékkel, majd tekerjük fel, majd az így kapott hurkát tekerjük csigaalakba.
A gubanat sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, letakarjuk, és ismét hagyjuk két órát kelni.
A tojásfehérjét villával felverjük, bekenjük vele a gubanankat, és megszórjuk kristálycukorral. Ismét pihenni hagyjuk, de most már csak 10 percig.
A sütőt 200 fokra melegítjük, az első 15 percben a gubanat ezen a hőmérsékleten sütjük, majd 15-20 percig 180 fokon sütjük tovább.
Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap érdemes fogyasztani, amikorra az ízek összeérnek. Persze csak, ha ennyi munka után van türelmünk kivárni. Felszolgálásnál öntözzük meg szilvapálinkával.

Friuli Gubana – a magyaros olasz süti

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Sütipecsétes keksz
Sütipecsétes keksz

Egy tálba mérem, majd összekeverem a száraz hozzávalókat. 2. Hozzáreszelem a margarint, összemorzsolom a lisztes keverékkel, ezután hozzáadom a többi hozzávalót is. 3. Gyors moz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Fahéjas tekercs
Fahéjas tekercs

Az élesztőt a mézzel és kevés tejjel felfuttatjuk. Az összes hozzávalót egy tálba rakjuk és addig dagasztjuk, míg össze nem áll. Fél órán át kelesztjük, majd nyújtjuk és töltjük....

Elkészítési idő: 3/4 óra+ 20 per
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anikó
Túrós palacsintácskák
Túrós palacsintácskák

1. A lisztet a túróval, tojások sárgájával, citromlével és a cukorral simára kavarjuk. Majd óvatosan hozzákavarjuk a sóval kemény habbá vert tojások fehérét. 2. Kevés olajat egy...

Elkészítési idő: 28 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kata
Aranygaluska
Aranygaluska

Megdagasztjuk a tésztát, majd kétszeresére kelesztjük. Tűzálló tálat kikenni vajjal és darált dióval. A többi diót a cukorral elkeverni, a vajat megolvasztani. A megkelt tésztát...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk