A kelt tésztához:
300 gramm liszt, 1 kiskanál szárított élesztő, 2 kanál pálinka, 100 ml tej (lehet kicsit több, ha felveszi), 1 tojás, 40 gramm szobahőmérsékletű tej, két kanál cukor, 1 kiskanál só
A töltelékhez:
70 gramm dió, 70 gramm mazsola, 50 gramm tisztított, pirított mogyoró, 50 gramm fenyőmag, egy citrom reszelt héja, egy narancs reszelt héja, 100 gramm száraz keksz vagy amaretti, 1 pohárka rum
A díszítéshez:
1 tojásfehérje, cukor
A felszolgáláshoz:
szilvapálinka
Előző este elkészítjük a tölteléket, rumba áztatjuk a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héjával együtt.
Késsel felaprítjuk a diót és a mogyorót, megpirítjuk a fenyőmagot, és ledaráljuk a kekszet. Mindezt összekeverjük a rumos eleggyel, amíg nedves, homogén masszát nem kapunk (szükség szerint adhatunk még hozzá rumot). Egy éjszakát pihenjen hűtőben.
Másnap elkészítjük a tésztát:
A tojássárgát keverjük el a vajjal, cukorral, pálinkával és tejjel. Az élesztővel összekevert lisztet adjuk fokozatosan hozzá a keverékhez, a legvégén adjuk hozzá a sót. A rugalmas, sima tésztából gyúrjunk labdát, takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni kb. három óra hosszáig.
A megkelt tésztát nyújtsuk nagyjából másfél centi vastagságú körré belisztezett munkalapon. Kenjük meg gazdagon a töltelékkel, majd tekerjük fel, majd az így kapott hurkát tekerjük csigaalakba.
A gubanat sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, letakarjuk, és ismét hagyjuk két órát kelni.
A tojásfehérjét villával felverjük, bekenjük vele a gubanankat, és megszórjuk kristálycukorral. Ismét pihenni hagyjuk, de most már csak 10 percig.
A sütőt 200 fokra melegítjük, az első 15 percben a gubanat ezen a hőmérsékleten sütjük, majd 15-20 percig 180 fokon sütjük tovább.
Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap érdemes fogyasztani, amikorra az ízek összeérnek. Persze csak, ha ennyi munka után van türelmünk kivárni. Felszolgálásnál öntözzük meg szilvapálinkával.
Odakészítjük a keverőtálba a zselatint a vízzel. 8g étkezési zselatin + 3 evőkanál víz egy nagyobb keverőtálba Egy kisebb fazékban felteszünk főni a 15 dkg kristálycukrot az...
Elkészítési idő:Ez egy irtó nagy családi kedvenc nálunk. Pillekönnyű fánkok készülnek ebből az egyszerű tésztából. Nincs dagasztás, nincs kelesztés, nincs nyújtás! :-) És nem csepeg az olajtól, be...
Elkészítési idő:A hozzávalókat keverd össze. Közepes vagy alacsony hőfokon süsd egy előmelegített serpenyőben, amíg apró buborékok jelennek meg a tetején, majd fordítsd meg. Végül hagyd kicsit kih...
Elkészítési idő: