1,5 kg kicsontozott sertéskaraj, 1 pár gyulai kolbász, kb. 1 csapott evőkanál só, 1-1 csapott kiskanál őrölt fekete bors és őrölt köménymag, kb. 1 dl olaj, 1 vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott evőkanál finomliszt, 2,5 dl víz
A „stircelt” burgonyához:
1 kg burgonya, só, 1 nagy vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 6-7 evőkanál olaj
1. A húst megmossuk, leszárogatjuk, a tetején húzódó fehér hártyát ügyesen lefejtjük róla. Ezután nem túl széles, ám éles késsel a karajt hosszában, középen felszúrjuk. Az üreget ujjainkkal vagy a húsverő kalapács nyelével kissé kimélyítjük.
2. A kolbász bőrét lehúzzuk, így a hússal majd jobban összesül; de ha nem sikerül, akkor sincsen különösebb baj. A húsba töltjük, majd a karajt a sóval, a borssal meg a köménnyel alaposan bedörzsöljük. Vékony zsineggel vagy spárgával megkötjük, hogy szép formás legyen.
3. Az olajat egy serpenyőben megforrósítjuk, a töltött karajt körös-körül megpirítjuk benne. Tepsibe tesszük, forró zsírjával meglocsoljuk, a meghámozott és négybe vágott hagymát meg a kettévágott fokhagymagerezdeket körészórjuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 50 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ha kész, félretesszük, a zsineget lefejtjük róla.
5. Zsírját lábasba töltjük, a paradicsompürét fél perc alatt megfuttatjuk benne, majd a liszttel meghintjük. Újabb félpercnyi pirítás után a vízzel fölöntjük, 2-3 percig fözzük. Ha kell, megsózzuk, köménnyel meg borssal utánafűszerezzük, végül átszűrjük.
6. Tálaláskor a fölszeletelt karajt ezzel a pecsenyelével meglocsoljuk. Párolt káposzta és „stircelt” burgonya illik hozzá köretnek.
7. Utóbbi úgy készül, hogy a burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrve hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A nagyon finomra vágott hagymával és petrezselyemmel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés forró olajon a talkedli-, más néven tükörtojássütő kis mélyedéseibe töltve, megsütjük, de serpenyőben is elkészíthetjük.
Egy adag: 2580 kJ/617 kcal • 47,7 g fehérje • 35,4 g zsír • 26,9 g szénhidrát • 2,8 g rost • 162 mg koleszterin
1 kg sertés májat tenyérnyi szeletekre vágok(5 mm vastag),középeb be vágom így nem megy össze,majoránnával meg szórom,közben füstölt szalonnát vékony szeletere vágok bőréig be vágo...
Elkészítési idő: 40-50 perc Nehézség: Könnyű1. A dagadót úgy vágjuk föl, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. 2. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a pirospaprikával, kevés sóval és 3-4 evőkanálnyi vízzel elkeverjük....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA májat tisztítjuk-zsigereljük-leöblítjük-daraboljuk. Kevés zsíron átpirítjuk kb. 5-10 perc alatt. A zöldségeket és a hagymát tisztítjuk. A zöldségeket valamint a lepirított májat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű