1 kg savanyú káposzta, 30 dkg édes fejes káposzta, 30 dkg fehér bab, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, kevés paprika, paradicsom, petrezselyem és fokhagyma, kis fej zeller, só, édes-nemes őrölt paprika, őrölt bors, kömény, babérlevél, 1 kg (vad)disznó hús, 20 dkg rizs, 3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, kávéskanál kapor, só, bors, olaj, tejföl, búza vagy rozs cipó, egy-egy körte vagy alma a díszítéshez.
A szalonnát kockázzuk, zsírjára sütjük, majd a fél karikára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra aprított fokhagymát hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát utána a savanyú káposztát. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át, hogy csak kellemesen savanykás legyen. Ekkor hozzáadjuk a fehér babot, amit előtte fél napra beáztatunk.
Ekkor tesszük hozzá a fűszereket: sót, őrölt borsot, köményt, babérlevelet, egy kisebb zellergumót, ilyenkor lehet hozzá adni a darabolt paradicsomot és paprikát is.
Az édes káposztát csíkokra szeleteljük, és akkor adjuk hozzá, ha a bab félig megfőtt. Lassú tűzön rotyogtatva főzzük.
A húsos gombóc elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és petrezselymet kevés olajon megfuttatjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. Majd rá öntjük a darált (vad)húsra, hozzá adjuk a rizst, a tojást az apróra darabolt kaprot és ízlés szerint fűszereket, és összedolgozzuk.
Mikor a bab már csak kicsit roppan,t ehát van még kb. 20-30 perc hátra, adjuk hozzá a (vad)húsos gombócot. Ennek a főzési ideje kb. 20-25 perc. 5-10 perccel a lezárás előtt rakjuk bele a karikára vágott füstölt kolbászt is.
A cipók sipkáját levágva készítsünk tálkákat, és abban tálaljuk bőséges tejföllel.
A burgonyát sós vízben héjastól megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, és még forrón lehúzzuk óvatosan a héját. A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk. Egy tepsit kikenünk...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűGomba: A gombát mossuk meg, szeleteljük össze. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, önstük bele az olajat. Dobjuk rá a gombát, majd nagyjából 15 percig dinszteljük, míg el nem...
Elkészítési idő: 35+20 perc Nehézség: KönnyűA babot előző este beáztatjuk. Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat. Rádobjuk a fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított burgonyát felvagdossuk és olajjal kikent tepsibe tesszük. A húsokat átkenjük sóval és borssal, rátesszük a burgonyára. A paradicsomot a fokhagymával együtt összetur...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű