1 kg savanyú káposzta, 30 dkg édes fejes káposzta, 30 dkg fehér bab, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, kevés paprika, paradicsom, petrezselyem és fokhagyma, kis fej zeller, só, édes-nemes őrölt paprika, őrölt bors, kömény, babérlevél, 1 kg (vad)disznó hús, 20 dkg rizs, 3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, kávéskanál kapor, só, bors, olaj, tejföl, búza vagy rozs cipó, egy-egy körte vagy alma a díszítéshez.
A szalonnát kockázzuk, zsírjára sütjük, majd a fél karikára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra aprított fokhagymát hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát utána a savanyú káposztát. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át, hogy csak kellemesen savanykás legyen. Ekkor hozzáadjuk a fehér babot, amit előtte fél napra beáztatunk.
Ekkor tesszük hozzá a fűszereket: sót, őrölt borsot, köményt, babérlevelet, egy kisebb zellergumót, ilyenkor lehet hozzá adni a darabolt paradicsomot és paprikát is.
Az édes káposztát csíkokra szeleteljük, és akkor adjuk hozzá, ha a bab félig megfőtt. Lassú tűzön rotyogtatva főzzük.
A húsos gombóc elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és petrezselymet kevés olajon megfuttatjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. Majd rá öntjük a darált (vad)húsra, hozzá adjuk a rizst, a tojást az apróra darabolt kaprot és ízlés szerint fűszereket, és összedolgozzuk.
Mikor a bab már csak kicsit roppan,t ehát van még kb. 20-30 perc hátra, adjuk hozzá a (vad)húsos gombócot. Ennek a főzési ideje kb. 20-25 perc. 5-10 perccel a lezárás előtt rakjuk bele a karikára vágott füstölt kolbászt is.
A cipók sipkáját levágva készítsünk tálkákat, és abban tálaljuk bőséges tejföllel.
20 deka teljes kiőrlésű liszthez adj egy kevés sót, három evőkanál olívaolajat és nagyjából két deci vizet. Ha összeállt a tészta, celofánba csomagolva pihentesd a hűtőben nagyjábó...
Elkészítési idő:A nagy kockát forró sós vízbe szórjuk. 2 perccel víz újraforrása után a tésztát félre húzzuk és lefedve négy percig pihentetjük. A vékony tarja csíkokat kevés olajon megpirítjuk,...
Elkészítési idő: