füstölt tarja, babérlevél, füstölt szalonna, hagyma, fokhagyma, házikolbászt, savanyú káposzta, liszt, fűszerpaprika, paprikakrém, kömény, gomba (elhagyható), tejföl
Enyhén sós vízben odarakom főni a füstölt tarját néhány levélke babérral.
Füstölt szalonnát kiolvasztok. Hagymát, fokhagymát, házikolbászt darabolok. A hosszú szálú savanyú káposztát szintén összevágom, de előtte átmosom kevés hideg vízzel, ha esetleg túl intenzív lenne az íze.
Ha a hús majdnem puha (kb. 40 perc), elkészítem a rántást:
A szalonna kiolvadt zsírján vöröshagymát pirítok a fokhagymával, majd a liszttel simára keverem. Megszórom a fűszerpaprikával, elkeverem paprikakrémmel (ha szeretjük az erőset, akkor ez lehet csípős is) és a köménnyel. Feleresztem kevés vízzel és csomómentesre keverem. Az így elkészült sűrű rántást állandó kavargatás mellett hozzácsorgatom a füstölt húsos leveshez, amelybe beledobom a káposztát és a kolbászkarikákat, én egy kis jó ízű gombát is szoktam beletenni.
Néhányszor megkavarva, együtt forralom a levest nagyjából 20 percig, addig a benne lévő anyagok megpuhulnak. Utána kevés forró levet tejföllel elkeverek és visszaszűröm az ételbe. Teszek bele apróra vágott kaprot és már tálalható is.
Tálaláskor még tejföllel és kaporral tovább ízesíthető .
Végy elő egy levesfőzésre alkalmas lábast, karikázd fel a hagymát, majd olvaszd fel a vajat, és egy kicsit dinszteld meg rajta. A zellergumót tisztítsd meg, vágd közel egyforma mér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük. A felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz apróra vágott hagymát megdinsztelem, hozzáadom a felkockázott leveszöldséget és a gombát, átpirítom. Beleteszem a piros paprikát az apróra vágott csirkehúst, felöntöm másfél l...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA káposztát csíkokra vágjuk, majd vízbe tesszük a karikára vágott burgonyával együtt. Ízesítjük a köménnyel, sóval és borssal. Ha a káposzta félig megfőtt, pirospaprikás rántást...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű