Hozzávalók egy 34x30-as tepsihez:
Tészta:
25 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg darált mandula, csipet őrölt fahéj
Töltelék:
12,5 dkg durvára vágott mandula (ha lehet, héja nélkül), 15 dkg porcukor, 5 dkg kandírozott, apróra vágott, narancshéj, 1 1/2 bio narancs lereszelt héja, 1 narancs kinyomott leve, 5 dkg sárgabarack lekvár
Máz:
10 dkg porcukor, 2-3 ek narancslé, durvára vágott mandula
A tésztához valókat alaposan összegyúrom, két cipót formálok belőle, majd fóliába csomagolva pár órán át hűvös (minimum 2 óra) helyen pihentetem. Közben a töltelékhez a mandulát összekeverem a cukorral, az apróra vágott, valamint lereszelt narancshéjjal és -lével.
A tésztacipókat vékonyra kinyújtom (kb. 4 mm) és az egyiket ráfektetem egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A tölteléket rásimítom, majd a sodrófa segítségével betakarom a másik kinyújtott tésztával. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
Miután kiveszem a sütőből, megkenem a felmelegített lekvárral, aztán a narancsos mázzal is bevonom. Megszórom a durvára vágott mandulával és négyzetekre vágom. Akkor jó, mikor a máz már teljesen megdermedt rajta.
Lereszeljük a citrom héját, felolvasztjuk a vajat, majd visszahűtjük. A szárazanyagokat összekeverjük. A tojásokat habosra verjük a cukrokkal, a vaníliakivonattal és a reszelt cit...
Elkészítési idő: 30 pA marcipánt az ízesítő anyagokkal jól összegyúrjuk, majd olyan vastagságúra hengereljük, amilyenre szeretnénk a szaloncukrot. Kicsi száradás után, kb.: 2,5-3 cm rudakat vágunk belő...
Elkészítési idő: