50 dkg liszt, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 2 dkg friss élesztő, 2,2 dl langyos víz, 1 egész tojás, 1/2 dl olaj, 1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 1 evőkanál keserű kakaópor, 2 evőkanál cukor
A tálaláshoz:
porcukor
A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk egy kevés cukrot. Az ujjunkkal összekeverjük, kevés lisztet húzunk rá a tál széléről, és 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
Mielőtt a tésztát kinyújtanánk, elkészítjük a tölteléket. A csokoládét és a vajat mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. Belekeverjük a kakaóport meg a cukrot, és sima masszává keverjük.
Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk. Kettévesszük, és nagy, vékony téglalapokká nyújtjuk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a deszkát nyújtás előtt nagyon vékonyan lekenjük olajjal, így nem fog visszaugrani a tészta. Ha kész az első lap, a töltelék felét széles pengéjű késsel elkenjük rajta, majd feltekerjük. A másik lappal ugyanígy járunk el. Letakarva 10 percet pihentetjük. Ez idő alatt a töltelék megköt kissé, és könnyebb lesz a tésztával dolgozni. Mindkét rudat hosszában kettévágjuk, és a vágással felfelé helyezzük el, kettőt-kettőt egymásra, kereszt alakban. Körben haladva, egyesével a szálakat kör alakúra fonjuk. A kalácstésztát sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. 160 fokon 20 percig sütjük, vagy amíg szép barnára nem sül. Porcukorral tálaljuk.
A vizet, a tejet és az élesztőt elkevertetjük a tojással a dagasztó üstben. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót, majd két percet dagasztjuk közepes fokozaton. Hozzácsipkedjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. 2. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítom, teszek bele egy kanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott, de nem...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt kis langyos cukorozott tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóval jól kidagasztjuk. Lisztezett szilikon lapon átgyúrjuk még, kis liszet vett még fel, épp hogy ne...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: Könnyű