50 dkg liszt, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 2 dkg friss élesztő, 2,2 dl langyos víz, 1 egész tojás, 1/2 dl olaj, 1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 1 evőkanál keserű kakaópor, 2 evőkanál cukor
A tálaláshoz:
porcukor
A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk egy kevés cukrot. Az ujjunkkal összekeverjük, kevés lisztet húzunk rá a tál széléről, és 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
Mielőtt a tésztát kinyújtanánk, elkészítjük a tölteléket. A csokoládét és a vajat mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. Belekeverjük a kakaóport meg a cukrot, és sima masszává keverjük.
Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk. Kettévesszük, és nagy, vékony téglalapokká nyújtjuk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a deszkát nyújtás előtt nagyon vékonyan lekenjük olajjal, így nem fog visszaugrani a tészta. Ha kész az első lap, a töltelék felét széles pengéjű késsel elkenjük rajta, majd feltekerjük. A másik lappal ugyanígy járunk el. Letakarva 10 percet pihentetjük. Ez idő alatt a töltelék megköt kissé, és könnyebb lesz a tésztával dolgozni. Mindkét rudat hosszában kettévágjuk, és a vágással felfelé helyezzük el, kettőt-kettőt egymásra, kereszt alakban. Körben haladva, egyesével a szálakat kör alakúra fonjuk. A kalácstésztát sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. 160 fokon 20 percig sütjük, vagy amíg szép barnára nem sül. Porcukorral tálaljuk.
Kefir, tej, cukor, élesztő, liszt összekeverni, 30 perc kelés. Tojás, tojásfehérje, cukor, vanjliáscukor, só össze, végén a vaj össze. A kefirest össze keverni a tojásossal, hoz...
Elkészítési idő:kb. 500 g liszt (3,5 csészével) 2-2,5 teáskanál száraz élesztő (9-10 g, nem teljes csomaggal), ez a mennyiség kb. 50 g friss élesztőnek felel meg 1 csésze tej (vagy savó, 1%-os...
Elkészítési idő:Élesztőt futtatni, liszt,só,tojás,cukros tej, gyenge tésztát kell kapni. Víz amennyit felvesz. Jól kidagasztani, bele a langyos vaj / ettől lesz foszlós. Újra simává dolgozni. Tet...
Elkészítési idő: