Családireceptkönyv.hu

Fonott kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


0,5kg liszt
5dkg porcukor
2.5dkg élesztő
2,5 dl tej
fél dkg só
5dkg margarin
1tojás sárgája

Elkészítés:


átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.
A tészta készítése: A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes, ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, míg tejfölsűrűségű állományú nem lesz.
Kelesztőben vagy meleg helyen, körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák 40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)
A tészta begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint, gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékeny állományúra begyúrjuk.
A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.
Az összegyúrt tésztát, letakarva, kelesztőben, vagy langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra megkelesztjük.
Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve, kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 4 részre osztunk. A 4 tésztadarabot letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.
A 4 tésztadarabból egyenként, csíkokat sodrunk, ezeket elfelezve ,s kereszt alakban egymásra helyezve kalácsot fonunk, a kész kalácsokat sütőlapra helyezzük, és kenőtojással kenjük. Félig megkelesztjük, majd újra tojással kenjük, és teljesen megkelesztjük. 180 C-os sütőtérben készre sütjük.

Fonott kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gitka
Kókuszlisztes kuglóf
Kókuszlisztes kuglóf

170 fokon sütöm légkeverésesen, majd 160 fokon, csoki öntet helyett csináltam már fél citrom vagy narancs leve, és porcukor vagy eritrit darálva, keveréke, egy picit folyósra hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
KAKAÓS CSIGA FÉSZEK
KAKAÓS CSIGA FÉSZEK

élesztőt felfuttatni a tejben az olajat elmorzsolni a liszttel és a többi anyaggal összedolgozni...jól kidagasztani....majd letakarva a duplájára keleszteni. kinyújtani megkenni ol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fánk túró (fitness)
Fánk túró (fitness)

A hozzávalókat alaposan összekeverem, és forró kókuszzsírban kisütöm, hamar kész van, nem szabad túlsütni. Készíts hozzá vaníliás fehérje porból öntetet. Kb. 1 adag porhoz, fele an...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hokkaido- tejes kalács
Hokkaido- tejes kalács

A tejet meglangyosítjuk, egy kiskanál cukrot feloldunk benne, beleszórjuk az élesztőt és pár perc alatt felfuttatjuk. A száraz összetevőket elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejszí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk