menu

Családireceptkönyv.hu

Fonott kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


0,5kg liszt
5dkg porcukor
2.5dkg élesztő
2,5 dl tej
fél dkg só
5dkg margarin
1tojás sárgája

Elkészítés:


átszitáljuk a lisztet, 40 C-ra langyosítjuk a tejet.
A tészta készítése: A kovász készítése: A 40 C-ra langyosított tej egyharmadát, az élesztőre öntjük, kevés porcukrot adunk hozzá, és ujjainkkal addig keverjük, morzsolgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Ha már csomómentes, ugyanezt a mozdulatsort használva, annyi lisztet adagolunk hozzá apránként, míg tejfölsűrűségű állományú nem lesz.
Kelesztőben vagy meleg helyen, körülbelül 10-15 percig érleljük. (Az élesztőgombák 40 C-os hőmérsékleten szaporodnak leghatékonyabban)
A tészta begyúrása: A lisztet, az érett kovászt, a porcukrot sót és a margarint, gyúrótálba vagy üstbe helyezzük, folyamatosan adagolva a langyos tejet, képlékeny állományúra begyúrjuk.
A tészta állaga akkor jó, ha sem a kezünkhöz, sem az edény falához nem ragad már.
Az összegyúrt tésztát, letakarva, kelesztőben, vagy langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, akkor szellőztetünk, átgyúrjuk, majd újra megkelesztjük.
Az újabb kelesztés után, a tésztát átgyúrjuk, és hengergető mozdulattal, mindig a tészta közepén erős nyomással kezdve, kinyomva a tésztából a levegőt, henger alakúra formázunk, melyet 4 részre osztunk. A 4 tésztadarabot letakarjuk addig, amíg formázni nem kezdjük.
A 4 tésztadarabból egyenként, csíkokat sodrunk, ezeket elfelezve ,s kereszt alakban egymásra helyezve kalácsot fonunk, a kész kalácsokat sütőlapra helyezzük, és kenőtojással kenjük. Félig megkelesztjük, majd újra tojással kenjük, és teljesen megkelesztjük. 180 C-os sütőtérben készre sütjük.

Fonott kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Joghurtos kuglóf
Joghurtos kuglóf

A vajat a cukorral és a sóval krémesre keverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és végül a vaníliát és a joghurtot. A lisztet elkeverjük a sütőporral, rászitáljuk a j...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kürtőskalács sörösdobozon sütve
Kürtőskalács sörösdobozon sütve

A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztunk, majd letakarva 1 órát kelesztetjük. Amíg kel a tészta 6 darab fél literes fém sörösdobozt betekerünk alufóliával. Amikor szépen megke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Leopárd kalács (Rozitól)
Leopárd kalács (Rozitól)

A hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Beatrix
Csokis kalács
Csokis kalács

A tej felét meglangyosítjuk, beletesszünk 1 ek. kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, összedolgozzuk a liszttel elkevert sütőporral, a tojások sárgájával, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk