2 nagy vöröshagyma, egy nagy gyömbérgyökér, 1 kg marhacsont, fél kg zsíros marhahús (pl szegy), 3 egész csillagánizs, 5 db szegfűszeg, 1 rúd fahéj, egy evőkanál koriandermag, 4 evőkanál halszósz, 1 evőkanál barna cukor, egy csomag széles rizstészta, 200 gramm marha hátszín (elhagyható)
A tálaláshoz:
friss koriander, friss csili, újhagyma, csiliszósz, lime
1. Először fogok egy nagy serpenyőt, felforrósítom, és a félbevágott hagymát, valamint a hosszában félbevágott gyömbért alaposan körbepirítom.
2. Amikor már színt kapott, a fűszereket is mellédobom, de csak addig pirítom velük, amíg illatozni nem kezdenek.
3. Félreteszem. A csontokat és a marhahúst egy nagy lábosba pakolom, és felöntöm hideg vízzel, beleteszem a pirított hagymát, a gyömbért és a fűszereket is, valamint a halszószt és a cukrot.
4. Alacsony lángon kezdem, és nagyon lassan zümmögtetve főzöm meg néhány (3-4) óra alatt. Amikor kész, leszűröm. A hátszínt hajszál vékony szeletekre vágom.
5. Ez a művelet akkor lesz a legegyszerűbb, ha egy 20 percre a fagyasztóba teszem a húst.
6. A rizstésztát 5 percre forró vízbe áztatom (vagy ahogy a csomagolás javasolja), és a tányérokba osztom, rá mehet a vékony szelet hús, erre merem a forró levest. A korianderzöldet, csilit, hagymát, lime-ot mindenki magának adagolja a leveshez az asztalnál.
Helyettesíthetőség:
Amikor az alapanyagok listáját meglátják az olvasók, két táborra fognak szakadni. Az egyik azért háborodik fel, mert a különleges fűszerek némi utánajárást igényelnek, nem mindent kapni a sarki hiperben. A másik felük pedig azért, mert ezen különleges alapanyagok helyett ajánlok egyszerűbben beszerezhető alternatívákat. Ha helyettesítünk, a leves már tényleg nem lesz ugyanaz, de még így is lehet belőle remek étel, és nem szeretnénk elzárni a boldogság lehetőségétől senkit.
,a babot és a csülköt 1 éjszakán át áztatom,majd a csülköt és a lábszárt kockára vágom,a hagymából lecsóból készítek 1 pörkölt alapot,mibe bele teszem a lábszárt,majd a csülköt a z...
Elkészítési idő: 14+2 óra Nehézség: KönnyűA csirkemellet, egészen kicsi darabokra aprítom, majd a felforrósított olajon, a húsdarabok mindkét oldalát átpirítom. Ezután aláöntök 1 dl vizet és fedő alatt addig párolom, amíg...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA szalonnát 1 centis kockákra, a zsemlét ennek a duplájára vágjuk fel. A szalonna zsírját kisütjük, hozzáadjuk a zsemlét és világosbarnára sütjük. A füstölt húst apróra vágjuk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zsemlét beáztatjuk vízbe, majd alaposan kinyomkodjuk, majd a húshoz keverjük a többi hozzávalóval együtt. Félretesszük. 2. A hagymát felaprítjuk, a zöldségeket csíkokra vágju...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes