50 dkg lencse, 2-3 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 fehérrépa, kis darab zeller, kis darab karalábé, petrezselyem zöldje, 2 fakanálnyi zsír, 10-15 dkg kolozsvári szalonna, 1 szál csípős házi kolbász, 2 pár frakfurti virsli, 2 db babérlevél, tárkony, kakukkfű, lestyán, só, pirosparika, 2 tk dijoni mustár
A habaráshoz:
2 ek liszt, 150 g tejföl
A lencsét előző nap beáztatom.
Leöntöm a lencse áztató levét és átmosom.
A petrezselyem zöldjét, hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt, virslit felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor kezd pirulni, ráteszem az apróra vágott hagymát. Ha kezd pirulni ráteszem a zöldségeket. 1 ek pirospaprikát teszünk rá és átforgatjuk. Ez után következik a lencse.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Most jöhet a babérlevél, a tárkony, a kakukkfű, a lestyán és óvatosan a só. (Vigyázat, a kolbász és a virsli is sós, el ne sózzuk !!!) Lefedem és kb. 20 perc főzés után máris bele keverem a habarást. Most beledobom a kolbász- és virslikarikákat, valamint a mustárt. Még pár percig főzöm. Ha kell után sózom.
Töltelék variációk 1. Tojásos lecsó. - Ekkor a kisült szaftból a végén készíthetünk egy tejfölös / tejszínes lecsós öntetet a tálaláshoz. 2. Tojásos gomba. Szintén készíthetünk...
Elkészítési idő:A húsgolyókhoz összekeverjük a hozzávalókat, és kisebb gombócokat formázunk. Ezeket serpenyőben sütjük zsiradékon. Ha átpirultak, félretesszük. A serpenyőben visszamaradt zsirad...
Elkészítési idő:A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket....
Elkészítési idő:A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a káposztareszelőn lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, összevágott friss oreg...
Elkészítési idő: