50 dkg lencse, 2-3 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 fehérrépa, kis darab zeller, kis darab karalábé, petrezselyem zöldje, 2 fakanálnyi zsír, 10-15 dkg kolozsvári szalonna, 1 szál csípős házi kolbász, 2 pár frakfurti virsli, 2 db babérlevél, tárkony, kakukkfű, lestyán, só, pirosparika, 2 tk dijoni mustár
A habaráshoz:
2 ek liszt, 150 g tejföl
A lencsét előző nap beáztatom.
Leöntöm a lencse áztató levét és átmosom.
A petrezselyem zöldjét, hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt, virslit felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor kezd pirulni, ráteszem az apróra vágott hagymát. Ha kezd pirulni ráteszem a zöldségeket. 1 ek pirospaprikát teszünk rá és átforgatjuk. Ez után következik a lencse.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Most jöhet a babérlevél, a tárkony, a kakukkfű, a lestyán és óvatosan a só. (Vigyázat, a kolbász és a virsli is sós, el ne sózzuk !!!) Lefedem és kb. 20 perc főzés után máris bele keverem a habarást. Most beledobom a kolbász- és virslikarikákat, valamint a mustárt. Még pár percig főzöm. Ha kell után sózom.
Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, a közepében kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc ala...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőkészítés A húsos levescsontot egy nagy fazékba tesszük, vízzel felöntjük és felforraljuk. A leveszöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. 2 Elkészítés Leves: Ha a leves fe...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA húsokat alaposan megtisztítjuk. Vízzel felöntjük, hogy ellepje a húsokat 4 ujjnyira. Beletesszük a borsot, az egész fej hagymát, az egész gerezd fokhagymákat, sót. Forrás után...
Elkészítési idő: 360 perc Nehézség: KönnyűA tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűző...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű