10 közepes szem (1,45 kg) burgonya (tisztítva 1,25 kg), kb. 20 dkg finomliszt (egészségesebb ha teljes őrlésű búzaliszt azaz Graham-liszt), 3 tojás, kb. 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma
A sütéshez:
kb. 10 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
1 nagy pohár (450 gramm) tejföl, só, őrölt fekete bors, 2-3 gerezd fokhagyma
1. A burgonyát megtisztítjuk, majd a reszelő kis lyukú oldalán át, amin a sajtot is szokás, lereszeljük. A liszttel és a tojásokkal nyomban összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a köménnyel, a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük. (A lepény ízesítése ízlés dolga: van aki csak sót tesz bele.)
2. Egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk. A krumplis masszából egy kis merőkanálnyi belerakunk, és a merőkanál aljával kb. 1 centi vastag kerek lappá elkenegetjük. Még 2-3 hasonló lepénykét formálunk, attól függően, mennyi fér egyszerre a serpenyőbe. Nem egészen közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalukat is. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Ebből a mennyiségből 18-20 tócsnink lesz.
3. A tejfölt enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Tálaláskor a meleg krumplilepényeket ezzel kenheti meg, aki szereti.
Jó tanács:
– Tócsni sütésére a tükörtojássütő (talkedlisütő) a legalkalmasabb.
– Őreg krumpliból készítsük, az újburgonya nem igazán jó hozzá.
Egy adag: 630 kcal
A rizst fűszeres vízben megfőzzük. A petrezselymet felvagdossuk és hozzákeverjük, majd kiolajozott, hőálló edénybe tesszük. Rákenjük a tejfölt és a felaprított sonkát ráhalmozzuk....
Elkészítési idő:ól megmossuk, majd felkarikázzuk a zöldségeket. A cukkinit egy picit lesózzuk és hagyjuk 10 percig állni, ezalatt a többi hozzávalót szeljük. A fokhagymát apróra vágjuk. Kiolaja...
Elkészítési idő:Olajat melegítünk egy nagy lábasban. A feldarabolt és megsózott húst aranybarnára sütjük benne. Hozzáadjuk a vékonyra vágott hagymát, a karikára vágott paprikát, és a zúzott fokhag...
Elkészítési idő: