A tésztához:
60 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl tej, 1,5 dkg élesztő, 0,5 dl rum, 10 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, szódabikarbóna, csipetnyi só
A töltelékhez:
40 dkg darált dióbél, 40 dkg sárgabaracklekvár, 30 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet)
A tepsi kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy sütőmargarin
A tészta nyújtásához:
egy kevés liszt
A tészta lekenéséhez:
1 tojássárgája
A tetejére:
16-18 dkg étcsokoládé
1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, ezt két tenyerünk közt dörzsölgetve a legkönnyebb. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk és kiskanállal addig kevergetjük, amíg föl nem oldódik benne.
2. Ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojások sárgájával, fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük. A tésztát három részre osztjuk és egyet meglisztezett gyúródeszkára teszünk. Egy kicsit ellapítjuk, majd a tetejére sütőpapírt fektetünk, és a tésztát tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.
4. Ezután kivajazott tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk. Erre kerül a második kinyújtott tésztalap, a maradék diót rákenjük, majd a harmadik kinyújtott tésztával befedjük. A tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel kisebb lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) 45-50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
5. A csokoládét tűzálló tálba vagy lábasba tördeljük, vízgőzre (forró vízzel félig telt lábasba) állítjuk és nem túl erős tűz fölött kevergetve felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, de mielőtt újra megszilárdulna, a tésztára öntjük és elsimítjuk. Megvárjuk, hogy megdermedjen, majd kb. 5×2 centis szeletekre vágjuk.
Jó tanács:
– Letakarva hűtőszekrényben 2 hétig eláll.
– Lefagyasztható.
kb. 60 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy szelet: 187 kcal
A tésztaalap elkészítése: aprítógép segítségével dolgozzuk jó alaposan össze az őrölt mandulát, a diót és a datolyát. Néhány perc elteltével a keveréknek morzsás tésztaállagúnak ke...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűPiskóta receptje: Hozzávalók: 6 db tojás 6 ek. melegvíz 30 dkg cukor 20 dkg liszt Vaj és liszt a sütőformához Ezt a piskótát csodatortának is hívják, mivel a 6 tojásból ak...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkészítés 10 dkg lisztet és a 40 dkg hájat összegyúrjuk. A többi hozzávalókból elkészítjük a tésztát A fázisfotókon látható módon rákenjük a hájat, és hajtogatjuk a képen látható mó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHárom-három tojásból őzgerincformában egy sima és egy kakaós piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját 1 evőkanál cukorral, a vízzel és az olajjal habosra kikever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű