A tésztához:
3 dkg élesztő (langyos tejben felfuttatjuk pici cukorral)
30 dkg liszt
1 tojás
pici só
1 dl tej (vagy amennyit felvesz és gyúrhatóvá válik)
"Háj"-hoz:
32 dkg zsír
20 dkg liszt.
A tésztánál a lisztet, tojást a felfuttatott élesztőt és a sót összedolgozzuk. Tejet adagolunk hozzá mindaddig, míg gyúrhatóvá nem válik és összeáll. Fél órát pihentetjük.
A hájat (zsírt és a lisztet) szintén összedolgozzuk és fél órára azt is félre tesszük pihenni.
A kelt tésztát kinyújtjuk négyzet alakra, belerakjuk a hájat (mi a nagymamámmal darabokat csíptünk, szétnyomkodtuk laposra és egymás mellé helyzetük a tésztán). , majd egymásra hajtjuk az oldalakat. 4x hajtunk, 15 percenként 1 hajtás. (Így 1 óra alatt lesz kész a tészta, a pihentetéseknek köszönhetően lesz nagyon finom puha a tészta sütés után és napok után sem szárad ki).
A 4. hajtás után kinyújtjuk a tésztát fél centisre, felkockázzuk, sütésálló lekvárt teszünk bele és 200 °C-on szép aranybarnára sütjük.
4 dl tejfölt összekeverem a porcukorral, a másik 4 dl pedig a kakaóval. Egy kerek tortaforma alját teleteszem egy réteg babapiskótával, majd rákenem a fél adag cukros tejfölt, ezt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverem a lisztet a mákkal, hozzáadom a darált cukrot, majd a tejet, a tojást,a sütőport, a csipet sót és robotgéppel összekeverem. Kivajazok és kilisztezek egy, a gáztepsinél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához különválasztjuk a tojásokat. Először a fehérjét verjük habbá, majd a sárgáját a cukorral és a vízzel. Ez a cukros rész akkor jó, ha kifehéredik és a térfogata sokszoros...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKinyújtottam, pogácsa szaggatóval nagyobb köröket vágtam a tésztából, mindegyik közepébe ment egy kiskanál lekvár és gombócokat formáztam belőlük. Ezek a gombócok most meg egy ker...
Elkészítési idő: 60+30 perc Nehézség: Közepes