Hozzávalók: ( Kb. 18-20 db)
50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 2 ek cukor, 1 tojás, 10 dkg margarin, csipet só, kenéshez tojás, fahéjas cukor v. cukros kakaó v. kókusz v. cukros dió, kb. 20 db WC papírguriga, alufólia
1. A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, sóhoz és tojáshoz. Végül az olvasztott margarint is hozzáadjuk és jól összegyúrjuk. Hagyjuk megkelni.
2. Míg a tésztánk kel, bevonjuk a WC papírgurigánkat alufóliával.
3. Ha a tészta kész, kinyújtjuk és hosszú csíkokra vágjuk.
4. Az alufóliázott gurigákat bekenjük olajjal, hogy könnyen lecsússzon róla a tészta, ha megsült.
5. Rátekerjük a gurigákra a tésztát és alaposan szétnyomkodjuk, hogy összeragadjanak a tésztacsíkok.
6. Alaposan bekenjük tojással és belenyomkodjuk a fahéjas cukorba. (Nagyon bele kell nyomkodni, különben sütés után lepotyog róla a cukor.)
7. Előmelegített sütőben készre sütjük. Miután kivettük lehúzzuk a kalácsokat a gurigákról és máris tálalhatjuk.
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, diónagyságú golyókat formálunk a tésztából. Zsírpapírral bélelt tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat jól bedagasztom ,mazsolát a végén adom hozzá! Egy óra kelesztés, utána könnyedén átgyúrom a tésztát, pár perc pihentetés után elosztom 18 darabra (kb 6-7 dkg e...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókból kelt tésztát készítünk, jól kidagasztjuk. Nem baj, ha picit ragad még a tészta. Meleg helyen hagyjuk kelni 1,5-2 órát. A töltelékhez a margarint megolvasztjuk, bel...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes