30 dkg hosszúszemű rizs
4-5 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
víz, só, bors
ízesítő fűszerek
apróra vágott petrezselyemzöld
A rizst egy bögrében vagy egy mércés edényben megmérjük. Az a lényeg, hogy lássuk, mekkora a térfogata. A rizs térfogatának duplája lesz a víz mennyisége, amire szükségünk lesz. A rizst szűrőbe öntjük és folyó víz alatt, időnként rázogatva alaposan megmossuk; erre azért van szükség, hogy a rizslisztet kimossuk belőle. Amikor kész, alaposan lecsöpögtetjük le róla a vizet. Az a legjobb, ha főzés előtt jóval hamarabb megtesszük ezt és megszárad a rizs, mert lerövidíti a főzési időt, annál hamarabb lesz készen majd az étel.
Mikor főzni kezdünk, az olajat egy lábosba öntjük, nagy lángon felforrósítjuk. Beleszórjuk a rizst és addig keverjük folyamatosan, amíg a rizsszemek meg nem száradnak, körbe nem olajozódnak, egymástól szét nem pattognak. Közben előkészítjük a szükséges vízmennyiséget, ami legalább langyos vagy meleg legyen. Akkor hozzátesszük a hagymát, kb. 1 percig kevergetjük, közben a hőt a lábos alatt kis lángra vesszük. Beleöntjük oldalról óvatosan a vizet (vigyázat! erősen gőzöl, nehogy megégesse magát valaki!), összekavarjuk. Beletesszük a sót, a borsot és a fűszereket és újra összekavarjuk. Erősebben sózzuk, mint amennyire a készételt szeretnénk, mert a rizs felveszi a só ízét. Ezután az edényt lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs be nem szívja a nedvességet. Közben egyszer sem szabad megkavarni! Akkor rászórjuk a petrezselyemzöldet, visszatesszük a fedőt, elzárjuk alatta a lángot, kb. 5-7 percig így hagyjuk, amíg be nem szívja a maradék folyadékot. A fedőt levesszük, a rizst egy fakanállal összekeverjük, és tálalhatjuk!
Tipp: az ízesítő fűszerek címszó alatt értem mindazon fűszereket, amelyek a főételhez illenek vagy abban benne vannak; ha ezekből a rizsre is kerül egy kicsi, akkor jobb lesz az összhatás. Adhatunk hozzá pl. (házi) vegetát, gyömbérport, kurkumát, sáfrányt, stb. Ha a rizs a pirítás közben nagyon ragadna az edény aljához, öntsünk hozzá egy kevés olajat. Előgőzölt rizs használata esetén a vízből elég a rizs térfogatának másfélszerese is. A leírás egy alaprecept; ha szeretnénk zöldséget is adni hozzá – zöldborsót, apróra kockára vágott répát, karalábét vagy vegyes zöldséget, akkor azt a víz hozzáadása után osszuk el a rizs tetején és öntsünk még rá 1-2 evőkanál vizet pluszban.
A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le. Így áztassuk be 5 percre vízbe (távozik belőle a keményítő), majd öntsük le róla a vizet és papírtörlővel itassuk fel a maradékot. Ezt köv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőztem, majd azt lehúztam róla. Egy megfelelő méretű tepsit bőségesen kivajaztam és a burgonyákat bele karikáztam, sóztam. A tetejére vaj darabokat vagdalt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A nyers burgonyát durva reszelőn lereszelem és hagyom állni 5 percet. Ezalatt az idő alatt a hagymát és a fokhagymát összezúzom. A burgonyát a levétől kinyomkodom hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű70-30% arányban szezámlisztet és tápiókát gyúrunk össze 2 tojással.(5dkg szezámliszt, és 15-18dkg tápióka) gyúrjuk, majd ha csipetke állagúra keményedett, akkor kinyújtjuk vékonyra...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű