Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 2 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre tejszín
- fél bögre porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
- vaj a sütéshez
Elkészítés
A vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük. Vagyis a szokásos egy merőkanál helyett háromnegyed merőkanálnyi tésztát öntünk a palacsintasütőbe. A sütéshez használt vajat csak melegítjük, hevíteni tilos, mert elég! Fontos, hogy félrehúzzuk a palacsintasütőt a tűzhelyről, amikor beletesszük a vajat (kb. egy szűk mokkáskanálnyi mennyiséget minden palacsinta előtt!). Ami még lényeges, hogy csak közepes fokozaton süssük őket. Ha a széle megszilárdul (nem ragad) már fordíthatjuk is.
Simán vaníliás cukorral meghintve is megállja a helyét, de természetesen tölthetjük, locsolhatjuk kedvünkre. Nem nyúlhatunk mellé! :-)
Az ízhatást tovább gazdagíthatjuk, ha a tésztához keverünk fél deciliter rumot vagy borpárlatot, reszelt narancs-és citromhéjat.
Összekeverni liszt,sütőpor,cukor, 2-3 ek.dió.Hozzá a többi anyag.Összekeverjük a diót a cukorral. Formába 1 tk tészta,rá cukros dió,rá tészta,dió stb. 180 fokon 20-25 percig süt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz alap hozzávalóit kevés tejjel jól összegyúrjuk, ne legyen túl ragacsos a kész massza. A gesztenyés masszát egyenletesen egy tálca aljára vagy egy 20*30 cm-es tepsibe nyomogat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, belemérjük a vizet, összedolgozzuk, beleszitáljuk a liszt-sütőpor elegyét, beleszórjuk a kakaóport, és...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA zsemléket kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. Az üres zsemlék alsó felét cukrozott tejben megforgatjuk, és kivajazott tepsibe tesszük. A zsemle belsejét a túróval összekeverjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű