Tésztához:
500 g finomliszt
1 tojás
140 g tejföl vagy joghurt
3 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír
csipet só
3 evőkanál cukor
kb. 180 ml víz
20 g élesztő
+ olvasztott vaj a kakaós réteg alá
Kakaós töltelék:
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
+ 1 tojás a lekenéshez
jégcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított vízzel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
Ha a tészta duplájára kelt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Kelesztés után átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A tészta másik szintén ugyanakkorára nyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :) Majd minden csíkot tetszés kétszer megtekerünk.
Tojássárgával megkenjük a tésztafelületeket és jégcukorral megszórjuk. Kelesztés nélkül 180 fokon kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütjük.
Vizes piskóta lapot sütök lapos tepsiben, gyorsabban sül, mint a tortaformás, mert vékony tömegű. A túlsütésnél kiszáradhat és akkor nehezen tekerhető, törik. Száraz konyharuhára...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tésztához az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel fehéredésig verjük. Hozzáöntjük az olajat, majd a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze a tészta, akkor még lehet hozzá tenni 1 kiskanál tejfölt. Az összegyűrt tésztát négy részre osztjuk és egyenként vékony téglal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzétválasztjuk a tojást, a sárgáját a vízzel elkeverjük, és a liszt 1/4-ed részével sima péppé keverjük. A fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük. A sárgás péphez ad...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes