50 dkg liszt
25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
Mákos töltelék hozzávalói:
20 dkg darált mák
17 dkg cukor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom leve és reszelt héja
Diós töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola (ha szeretitek)
1 csomag vaníliás cukor
A kimért liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.
Mákos töltelék:
A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Ha túl száraz lenne, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.
Diós töltelék:
A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.
Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradna
Kedves ismerőseim! Annyian kértétek a kenyér receptjét,hogy most ide leírom nektek. Házi kenyér "öreg tésztával". A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk. Egy nagy lábosban felhevítjük az...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA tojásfehérjét a vízzel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a nádcukrot, később a tojássárgáját, majd az étolajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tojásos masszába forgat...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű