Leveshez
1 kg krumpli
1,3 l víz
2 dl tejföl
2 nagyobb répa
1 vöröshagyma
2 evőkanál vaj
1 babérlevél
1 leveskocka
majoránna
só
bors
Gombóchoz
35 dkg csiperke
1 zsemle
1 tojás
1 vöröshagyma
7 levél zsálya
3 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling
1 ág kakukkfű
só
bors
zsemlemorzsa
A gombafejeket mosd meg, pucold meg, és vágd apróra. Add hozzá a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást és a felaprított zöldeket. Ízesítsd fűszerekkel, majd szórj hozzá annyi morzsát, hogy összeálljon a massza, és tedd a hűtőbe.
A leveshez egy fazékban hevíts vajat, és futtasd meg rajta a felaprított vöröshagymát. Ha kezd pirosodni, add hozzá a feldarabolt répát, a felkockázott krumplit, majd pirítsd pár percig. Öntsd fel vízzel, morzsold el benne a leveskockát, és főzd puhára körülbelül 20 perc alatt. Szedj ki egy merőkanál levet és öt evőkanál krumplit, add hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pürésítsd. Ezután öntsd vissza a levesbe, és forrald össze. A gombás masszából lisztes kézzel formázz gombócokat, és tedd forrásban lévő, sós vízbe. Amikor feljönnek a víz felszínére, szedd ki, és tálald a levessel.
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, kockára vágjuk. Egy fazékba tesszük annyi vizet öntsünk hozzá, hogy bőven ellepje (ez egyénre szabott ki milyen levesesen, illetve sűrűn szereti...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket, a hagyma és a paprika kivételével, megpucolom, és nagyjából egyforma nagyságú darabokra vágom. A zöldségeket kedvünkre válogathatjuk össze. Pici libazsíron lepárolo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kiválasztott zöldséget megfőzni sós, cukros vízben. (karfiolnál az első főző levet leönteni!) Joghurtot vagy kefírt összekeverni tojás sárgájával; tejfölt összekeverni liszttel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát szintén. A zöldségeket tetszőlegesen aprítjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, és a vöröshagymát...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű