Márványos legyen, sok legyen a töltelék, de ne repedjen szét: nagyok az elvárások a bejglivel szemben, nem is csoda, hogy sokan igazi karácsonyi mumusnak tekintik. Pedig csak néhány alapszabályt kell betartani, és tökéletes lesz a bejglink!
Érdemes először a töltelékeket elkészíteni, hogy mire töltésre kerül a sor, teljesen kihűljenek. Ez ugyanis nagyon fontos, mert ha meleg, túl cukros és/vagy lágy a töltelék, akkor könnyen kirepedhet a tészta sütés közben.
A tésztához az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. Bár a bejgli tésztája élesztőt is tartalmaz, nem kell felfuttatni, csak elmorzsolni a liszttel, mert különben túlzottan megdagadna a tészta, és eltorzulna a bejgli.
Gyors és minél kevesebb mozdulattal gyúrjuk össze az alapanyagokat, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Ha a tészta összeállt, 2 vagy 4 részre osztjuk, gombóccá formázzuk, és letakarva hűtőben pihentetjük. A tésztagombócokat megmérjük, és gombóconként pontosan annyi tölteléket készítünk elő a töltéshez.
Fontos, hogy ne legyen túl sok cukor a tésztában, és hogy a tészta és a töltelék közel azonos keménységű legyen. (Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt repeszti szét a tésztát, ha viszont túl lágy a töltelék, akkor a kisülő vízgőz fogja szétrepeszteni.)
A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Nem kell lisztezni a deszkát, a tészta szépen nyújtható, nem ragad. Figyelni kell, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát, és a töltelékkel se sértsük meg a tészta felületét, mert emiatt is szétrepedhet.
A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük (vagy nedves kézzel elegyengetjük) egyenletesen úgy, hogy a szélei kb. 1 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. A tészta peremét felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
Nem szabad túl forró sütőbe tolni a bejglit, mert akkor a külseje hamar megpirul, kérgesedik, a töltelékből felszabaduló gőzök pedig szétrepesztik ezt a kérget. 180-200 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt sül meg a bejgli.
A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható. Ha marad belőle, kézzel szétmorzsolhatjuk, és egy kis lekvárral összedolgozva sütinyalókát készíthetünk belőle.
A hagyományos diós és mákos bejgli mellett bátran kísérletezzünk új ízekkel is. Adhatunk a diós és mákos töltelékhez meggyet, de megtölthetjük a bejglit akár gesztenyés töltelékkel is, nagyon finom a narancsos-csokikrémes bejgli, és a marcipános, aszalt gyümölcsös ízek is jól illenek hozzá.
A csirkecombokat lebőrözzük. Óvatosan kivesszük a csontot, hogy a hús egyben maradjon. A vastagabb húsrészt késsel szétnyitjuk. A combfilét két nylon zacskó között óvatosan kiklop...
Elkészítési idő: 1 h Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 165 fokra. Készítsünk elő egy sütőrácsot, tegyük bele egy tepsibe. Öntsünk a tepsibe egy kevés vizet úgy, hogy ne érje el a rács alját. A sonkát helyezzük...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA tészta adalékokat csomómentesen összekeverjük. Muffin sütőbe (kosárkákban, vagy kiolajozva) egyenletesen szétosztjuk. 180 C-on tűpróbáig (20-25 perc) sütjük. Ha kihűlt díszítjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA pulykamellet és a füstött sajtot felszeleteljük. Sózom. borsozom, fahéjjal bőven megszórom. Teflon serpenyőben kevés olajat felforrósítjuk, és a húszseleteket mindkét oldalát k...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz