Hozzávalók
A tésztához:
8 tojás
160 g cukor
115 g liszt
45 g kakaópor
A krémhez:
3 tojássárgája
50 g cukor
1 kk vanília esszencia
30 g keményítő
300 ml tej
50 g vaj
Továbbá:
10-15 dkg kókuszreszelék
10 dkg étcsoki vagy tejcsoki
diónyi vaj vagy étolaj
Elkészítés
A 8 tojásból piskótát készítünk és 2 részletben sütjük meg. Hogy egyforma piskótáink legyenek, a masszát mérjük le (nekem 700 g lett).
Vegyünk egy sütőpapírral bélelt kb. 30x20 cm-es tepsit, és simítsuk bele a massza felét, azaz 350 g nyers piskótatésztát. 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 20 perc alatt süssük készre. Hasonlóképp járjunk el a tészta másik felével. Tehát van 2 kakaós piskótánk.
Ha kihűlt, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat, a leeső részeket adjuk oda a konyhában lábatlankodó, türelmetlen családtagoknak.
Készítsük el a krémet: a tojássárgákat a cukorral, vaníliával, keményítővel, pici tejjel dolgozzuk simára, habosra. A maradék tejet forraljuk fel.
Húzzuk félre a tejet, folyamatos kevergetés mellett csurgassuk hozzá a tojásos masszát, és közepes lángon, állandóan kevergetve, néhány perc alatt főzzük puding sűrűségűre. Még melegen keverjük hozzá a vajat, és hűtsük le. (Pici időspórolás: állítsuk hideg vizes edénybe a krémet, ha kihűlt, kézi vagy gépi habverővel dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen.)
A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze a krémmel, az oldalát is kenjük be a krémmel, és hempergessük meg kókuszreszelékben. Az alja és a teteje marad üresen.
Az étcsokit/tejcsokit mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük el a vajjal/olajjal, és vonjuk be a kozákok tetejét. Amint megkötött a csoki, indulhat a kozákfalatozás.
Jó étvágyat!
A lisztben eloszlatjuk a sütőport,sót, elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojásokat, majd olyan keménységűre gyúrjuk, mint a rétestészta, kell bele majd egy kis tejföl is, annyit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKezdjük a tészta előkészítésével. Keverjük össze a lisztet a cukorral és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a tejfölt, a megpuhult, felszeletelt vajat, a vizet, és dolgozzuk kemény tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalót összegyúrtam, majd 1 órára hűtőbe tettem. Az 1 óra leteltével kivettem, rizsliszttel megszórt szilikon lapon átgyúrtam, majd vékonyra nyújtottam. Kör alakú kisz...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: KözepesEgy lábasban megolvasztjuk a vajat, majd beledobjuk az apróra tört csokit. Mielőtt teljesen kihűlne a csoki, megkenjük az ostyalapokat, és megszórjuk mogyoróval. Hideg helyre tessz...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes