1/Tejcsoki: 2.5 dl porcukor, 4 ek jó minőségű cukrozatlan kakaópor,
1 dl főzőtejszín, 2 csomag vaníliás cukor, 12.5 dkg vaj,
1 ek étolaj, 1 ek tejpor.
2/Étcsoki: 2 dl cukrozatlan kakaópor, 10 dkg vaj, 1 dl cukor, 1 ek tejpor,
1 ek olaj, 1 tk fahéj.
1/ Szitáld át a porcukrot és a kakaóport, szórd bele a vaníliás cukrot. Olvasztott vajjal alaposan ismertesd össze, őket majd mutasd be a tisztelt társaságnak a tejszínt. Ragadj egy célszerszámot, keverd simára, majd máglyára vele!
Főzd 10 percig kis lángon, közben kevergesd szorgosan. Ha valami pluszt szeretnél, most szórd bele bátran! Vedd le a tűzről a fazekat és szórd bele a forró krémbe a lisztet, kutyuld csomómentesre és fényesítsd az olajjal.
2/ Olvassz vajat a lábosban, majd a cukrot is olvaszd fel benne. Kavarj, kavarj rendületlenül!
Amikor elelegyedett a kettő, akkor a kakaóport és a fahéjat is hozzáöntheted, illetve itt csempészheted bele a titkos adalékokat is.
Hűtőben hagyod, hogy kilelje a hideg és kész is!
Általad lesz a masszádból kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lukas csokoládé, stb., attól függően, hogy milyen kiolajozott formába öntöd a csokidat. Egy óra alatt kihűl - frigóval rásegíthetsz - utána csomagolható, ajándékozható, kínálható, ehető.
Ha kiöntőformába szeretnéd a csokit készíteni és szeretnél minél szebb végeredményt elérni, akkor ezt a 2 + 1 szabályt tartsd be:
1. mindenképp olajozd ki előtte (igen, a szilikont is!) a formát,
2. használj több tejszínt
ha van időd és türelmed, gőz fölött olvaszd össze a hozzávalókat!
Mindig hamarabb fejezd be a főzést, mint amilyen sűrűségűt szeretnél, mert hűlés közben sokat sűrűsödik még.
PLUSZ: darált vagy apróra vágott mogyoró, dió, mazsola, karamella, aszalt gyümölcsök... amit szeretsz, vagy szeret az ajándékozott!
A tejszínt egy edényben forraljuk fel, adjuk hozzá a diót, a cukrot és a kandírozott narancshéjat. Forraljuk fel újra, keverjük bele a lisztet, majd hagyjuk kihűlni. Melegítsük el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kb 30 grammos ovális formákra alakítjuk a darabokat. A tepsibe ne rakjuk szorosan egymás mellé őket, mert megnőnek kissé. 180 fokon, 15 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű-Előkészitjük az alapanyagokat -a liszthez adjuk a sót,majd elmorzsoljuk benne a vajat és 1 kanál zsirt -a tojásokat szétválasztjuk,a sárgáját a tefölhöz adjuk,a fehérjét félrete...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesA tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a rumot (kihagytam), egy csipet sót, a tejfölt, a citromlevet, majd legkisebb fokozaton a száraz hozzávalókat is...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű