Családireceptkönyv.hu

Babka fehércsokival, mandulával


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
12 dkg kisütött vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
vanília
1 tk só

Töltelék:
10 dkg kisütött vaj
2-3 marék fehércsokoládé pasztilla
2-3 marék aprított mandula

Ropogós morzsa:
6 dkg liszt
3 dkg kisütött vaj
2 ek aprított mandula
2 ek cukor


Elkészítés:


25 dkg lisztet egy dagasztótálba szitálunk, hozzáadjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy evőkanál cukrot. Csomómentesre keverjük, majd lefedjük, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. Akkor folytatjuk vele a munkát, ha szépen felhabosodott. Ekkor jöhet hozzá a maradék liszt és cukor, az egész tojás és a tojássárgája, valamint a só és a vanília. Ezután elkezdjük dagasztani, és ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a kisütött vajat is. A kisütött vajhoz egy nagyobb adagnyi vajat elkezdünk forralni. Megvárjuk míg felhabosodik, majd letisztul, és apró kis barna pörcök keletkeznek az alján. Ekkor lehúzzuk a tűzről is kihűtjük. Ezután dolgozhatunk vele. Fontos, hogy forrón semmi esetre se adjuk hozzá a tésztához.
Ha a tésztánk felvette a vajat, szépen kisimult, és rugalmas állagot vett fel, akkor letakarjuk, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Ha megkelt, lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A felületét megkenjük kisütött vajjal, megszórjuk fahéjas kristálycukorral, fehércsokoládé pasztillával és mandulával. Ezután precízen feltekerjük.
Ha megvan a tekercsünk, akkor egy jó éles kés segítségével hosszában kettévágjuk. Így lesz két nyitott szálunk. Ezeket kell összefonnunk. Úgy fonjuk, hogy ne húzzuk túl hosszúra. Úgy tegyük át egymáson a szálakat, hogy a nyitott felük mindig felfelé nézzen. Ha elkészültünk, tegyük a kalácsot egy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.
Ekkor a tetejére morzsoljuk a lisztből, vajból, mandulából és cukorból összeállított keveréket. Ehhez a morzsához elég csak durván eldolgozni az összetevőket. Érdemes fél órára betenni a fagyasztóba felhasználás előtt.
Végül hagyjuk még egy negyed órát kelni, a kalácsot, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor van készen, amikor gyönyörű aranybarna a teteje.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ennél a babkánál ugyan nem érvényesül annyira a tekercsek és a töltelék látványa, mintha például kakaóval töltenénk meg, de amint beleharapunk, a puha tészta, a krémes fehér csokoládé, a karamellás illatú kisütött vaj és a ropogós mandula azonnal elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat.

Babka fehércsokival, mandulával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Havas háztető sütemény recept
Havas háztető sütemény recept

Elkészítése: A sütőt 180 °C-ra melegítjük. A tésztához a vajat a mézzel összemelegítjük, majd ha langyosra hűlt hozzákeverjük a tojást. A lisztet a porcukrot és a szódabikarb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Mézes-almás zabpelyhes keksz
Mézes-almás zabpelyhes keksz

A cukrot, tojást, mézet, vaníliás cukrot alaposan kikeverjük robotmixerrel, amíg a cukor el nem olvad benne. A lisztet átszitáljuk, a zabpehelyt, sütőport összekeverjük. Az almát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cseszkó” szelet
Cseszkó” szelet

A kakaós lapokhoz a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27x34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Sütőpapíros t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Rákóczi túrós (Rákóczi János 1930-as szakácskönyve a
Rákóczi túrós (Rákóczi János 1930-as szakácskönyve a

Először a tésztát készítjük el. A lisztbe beletesszük a sütőport, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, és csipetnyi sót. Ezeket addig gyúrjuk, míg egy szép...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk