menu

Családireceptkönyv.hu

Babka fehércsokival, mandulával


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
12 dkg kisütött vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
vanília
1 tk só

Töltelék:
10 dkg kisütött vaj
2-3 marék fehércsokoládé pasztilla
2-3 marék aprított mandula

Ropogós morzsa:
6 dkg liszt
3 dkg kisütött vaj
2 ek aprított mandula
2 ek cukor


Elkészítés:


25 dkg lisztet egy dagasztótálba szitálunk, hozzáadjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy evőkanál cukrot. Csomómentesre keverjük, majd lefedjük, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. Akkor folytatjuk vele a munkát, ha szépen felhabosodott. Ekkor jöhet hozzá a maradék liszt és cukor, az egész tojás és a tojássárgája, valamint a só és a vanília. Ezután elkezdjük dagasztani, és ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a kisütött vajat is. A kisütött vajhoz egy nagyobb adagnyi vajat elkezdünk forralni. Megvárjuk míg felhabosodik, majd letisztul, és apró kis barna pörcök keletkeznek az alján. Ekkor lehúzzuk a tűzről is kihűtjük. Ezután dolgozhatunk vele. Fontos, hogy forrón semmi esetre se adjuk hozzá a tésztához.
Ha a tésztánk felvette a vajat, szépen kisimult, és rugalmas állagot vett fel, akkor letakarjuk, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Ha megkelt, lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A felületét megkenjük kisütött vajjal, megszórjuk fahéjas kristálycukorral, fehércsokoládé pasztillával és mandulával. Ezután precízen feltekerjük.
Ha megvan a tekercsünk, akkor egy jó éles kés segítségével hosszában kettévágjuk. Így lesz két nyitott szálunk. Ezeket kell összefonnunk. Úgy fonjuk, hogy ne húzzuk túl hosszúra. Úgy tegyük át egymáson a szálakat, hogy a nyitott felük mindig felfelé nézzen. Ha elkészültünk, tegyük a kalácsot egy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.
Ekkor a tetejére morzsoljuk a lisztből, vajból, mandulából és cukorból összeállított keveréket. Ehhez a morzsához elég csak durván eldolgozni az összetevőket. Érdemes fél órára betenni a fagyasztóba felhasználás előtt.
Végül hagyjuk még egy negyed órát kelni, a kalácsot, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor van készen, amikor gyönyörű aranybarna a teteje.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ennél a babkánál ugyan nem érvényesül annyira a tekercsek és a töltelék látványa, mintha például kakaóval töltenénk meg, de amint beleharapunk, a puha tészta, a krémes fehér csokoládé, a karamellás illatú kisütött vaj és a ropogós mandula azonnal elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat.

Babka fehércsokival, mandulával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Citromszelet
Citromszelet

A lisztet a zsírral összemorzsoljuk,hozzáadjuk a cukrot,a tojást,és a tejben feloldott szalalkálit.Jól összegyúrjuk.3 részre osztjuk.Zsírozott lisztezett tepsi hátán 3 lapot sütünk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csupacsoki szelet
Csupacsoki szelet

Alapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukorral meg a vízzel, majd belekavarjuk az olajat meg a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Pasta de nata
Pasta de nata

1. A leveles tésztát 3-4 cm-es csíkokban 4-5 cm-es kosárkákba simítjuk. 2. A krém készítése:3,5 dl tejben az elkevert sárgákat a cukorral és csipet sóval felfőzzük, majd a lisz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas-vaníliás madártej
Fahéjas-vaníliás madártej

Válasszuk ketté a tojásokat, a tojásfehérjéből kemény habot készítünk. Közben a tejet felforraljuk. Ha tej enyhén forr, óvatosan beleszaggatjuk a kis habgaluskákat, 1-2 percig főz...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk