• A tésztához:
• 40 dkg finomliszt
• 6 dkg cukor
• csipetnyi só
• 1 citrom lereszelt héja
• kb. 1,75 dl tej
• 5 dkg friss élesztő
• 10 dkg puha sütőmargarin
• 3 tojás
• Az öntethez:
• 1,5 dl narancslé
• 15 dkg cukor
• 2 evőkanál narancslikőr
• A tálaláshoz:
• 70 dkg eper
• 2 dl tejszín
• 2 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy savarin- vagy koszorúformát. Keverjük össze a tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, a citromhéjat. A tejet melegítsük fel, keverjük hozzá a szétmorzsolt élesztőt, majd a margarinnal és a tojással együtt adjuk a liszthez. Jól dolgozzuk össze a robotgép dagasztókarjával. A tészta akkor jó, ha nyúlós masszává áll össze, elválva a tál oldalától. Tegyük a formába, egyengessük el. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk állni 1 órán át meleg helyen (a kétszeresére fog megkelni). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük a formát a középen elhelyezett sütőrácsra, és kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára.
Közben a narancslevet és a cukrot öntsük egy lábasba, főzzük 5 percig, majd keverjük hozzá a narancslikőrt, és vegyük le a tűzről. A kisült tésztát 5-10 percig pihentessük a formában, majd szúrjunk bele néhány helyen kötőtűt vagy hurkapálcát, de ne egészen az aljáig!!! Borítsuk egy tálra, és fordítsuk meg. Csepegtessük rá a szirupot, majd kenjük el rajta egy ecsettel. Ügyeljünk arra, hogy a cukros lé ne folyjon le róla. 1 órára rakjuk félre.
Mossuk meg az epret, szedjük le a zöld szárakat, és szeleteljük vékonyra. A tejszínt a kétféle cukorral verjük kemény habbá, és keverjük az eperhez. Ha kész, tegyük a tészta közepébe.
1. A vajat, a cukrot és a tojásokat habosra keverem - közben a csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd a vajas keverékhez adom. Belevegyítem a fahéjat, a tejet és a vaníliás cukro...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, lereszeljük, édesítjük és megpároljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, kis időre hűtőbe tesszük, formázzuk, darált dióba (vagy kakaóporba) forgatjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ezután becsomagoljuk, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, az étolajat, az olvasztott csokit, és összekeverjük. Egy másik tálban összeforgatjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű