Hozzávalók:
12.5 dkg liszt
½ teáskanál piros törött paprika
1 csapott mokkáskanálnyi só ízlés szerint
törött bors
8 dkg hideg vaj
12.5 dkg reszelt gouda vagy ementáli sajt
1 tojás sárgája
2 evőkanál citromlé
Tetejére: bors, vagy paprika
A sütőt 210 °C-ra melegítsük elő. A száraz adalékokat összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és elmorzsoljuk őket egymással úgy, hogy a tészta maradjon morzsalékos állagú. (Robotgép dagasztó spiráljával is lehet). Ezután hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Végül a tojás sárgáját adjuk hozzá a citromlével, és most már teljesen egynemű tésztát gyúrunk belőle gyors mozdulatokkal. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 20-30 percre. Amilyen vékonyra tudjuk, kinyújtjuk, és téglalap formára vágjuk, vagy kerek, kb. 7 cm átmérőjű korongokra szaggatjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük a kis lapokat, a tepsi aljáig megszurkáljuk őket villával (hogy ne púposodjanak fel,- ez az, amit elfelejtettem megtenni..), felvert tojásfehérjével megkenjük, és paprikával meghintjük őket. 10 percig sütjük, míg szépen megpirulnak, és aranysárga színt nem kapnak.
Összeállítom a tésztát 20-30 percig letakarva pihentetem. Vékonyra kinyújtom, megkenem felvert tojással és feltekerem mint a beiglit. Félbehajtom. 10 percig pihen, másfél ujjnyi...
Elkészítési idő: 1,5 óraVékonyan kivajazunk egy kisebb, kb. 20x30 centis kerámia sütőtálat, majd belehelyezzük a kész leveles tésztát. A rukkolát egy nagy szűrőbe szórjuk, majd forró vízzel leöntve lef...
Elkészítési idő:A lisztet, tojássárgákat, margarint, tejfölt, sót, borsot kemény tésztává összegyúrjuk. A tésztát elfelezzük, és lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. A tésztát egészben, s...
Elkészítési idő:A krumplit sós vízben megfőzöm és még melegen átnyomom a krumplinyomón. Egy deszkán összegyúrom a többi hozzávalóval és másfélcentis vastagságúra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszúr...
Elkészítési idő: