Egy rúd bejgli tésztájához kell:
13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej
A diós töltelékhez: 1,5 dl, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rumA mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa) / Fotó: Thinkstoc
ítés
A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.
1. A tészzta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kap.
2–3. A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.
4. A hideg tölteléket a kezével simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.
5–6. A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.
A tökéletes bejgli / Fotó: RAS-archív
7. Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg a fent leírt módon, és süsse 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyja kihűlni.
Így lesz márványos, repedésmentes
Praktikák Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Déli Régiója elnökének ajánlásával:
A tészta és töltelék aránya 50-50% legyen. Egy körülbelül félkilós bejgli esetében mindkettő 27-27 dkg.
Mindig a töltelékkel kezdjen, mert annak teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztát megtölti vele. Figyelnie kell még a töltelék arányaira is, ha sok cukrot és tejet tesz bele, akkor azok nedvességétől átázhat a tészta.
Egyszerre süsse a bejgliket, mert szorosan kell tartaniuk egymást, elkerülve, hogy szétessenek a sütés alatt.
Használjon sütőpapírt nemcsak a tészta alá, hanem a bejglik közé is.
A tészta lekenéséhez először keverjen össze egy egész tojást két tojássárgájával, majd fél óra múlva ismételje meg a lazán felvert maradék fehérjével. Ezután hagyja megint 30 percet pihenni a tésztát, és csak ezután szurkálja meg a tekercsek oldalát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
Ha a hagyományos diós, mákos bejglin kívül szeretne sütni valamilyen gyümölcsöset is, akkor használjon aszalt gyümölcsöt, mert alacsonyabb a nedvességtartalma.
A barna tészta alapanyagait gondosan összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Ha nehezen gyúrható egy kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. Ha gyerekeknek készítjük, a kávét tejjel h...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és a tejet is, sima tésztát gyúrunk. A tésztát 1 órát p...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA nagyon puha (félig megolvasztott) vajat 2-3 perc alatt habosra verjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a vanília aromát, 1 ek meleg vízben feloldott instant kávét (v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent egy tálban összekeverjük. 200 fokos előmelegített sütőben kb.32*40 sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Sütési idő maximum 40 perc.(sütő függő) Nekem 30. perc alatt...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű