menu

Családireceptkönyv.hu

Beigli recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Egy rúd bejgli tésztájához kell:

13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej


A diós töltelékhez: 1,5 dl, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rumA mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa) / Fotó: Thinkstoc

Elkészítés:


ítés

A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.

1. A tészzta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kap.

2–3. A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.

4. A hideg tölteléket a kezével simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.

5–6. A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.


A tökéletes bejgli / Fotó: RAS-archív

7. Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg a fent leírt módon, és süsse 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyja kihűlni.

Így lesz márványos, repedésmentes

Praktikák Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Déli Régiója elnökének ajánlásával:

A tészta és töltelék aránya 50-50% legyen. Egy körülbelül félkilós bejgli eseté­ben mindkettő 27-27 dkg.

Mindig a töltelékkel kezdjen, mert annak teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztát megtölti vele. Figyelnie kell még a töltelék arányaira is, ha sok cukrot és tejet tesz bele, akkor azok nedvességétől átázhat a tészta.

Egyszerre süsse a bejgliket, mert szorosan kell tartaniuk egymást, elkerülve, hogy szétessenek a sütés alatt.

Használjon sütőpapírt nemcsak a tészta alá, hanem a bejglik közé is.

A tészta lekenéséhez először keverjen össze egy egész tojást két tojássárgájával, majd fél óra múlva ismételje meg a lazán felvert maradék fehérjével. Ezután hagyja megint 30 percet pihenni a tésztát, és csak ezután szurkálja meg a tekercsek oldalát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.

Ha a hagyományos diós, mákos bejglin kívül szeretne sütni valamilyen gyümölcsöset is, akkor használjon aszalt gyümölcsöt, mert alacsonyabb a nedvességtartalma.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar REGENOROS POGÁCSA
REGENOROS POGÁCSA

. Rendesen kidolgozzuk, majd kinyújtjuk, és megkenjük frissen darált töpörtyűvel, és 15 percenként hajtogatjuk, úgy 3X4 szer. Utolsó kinyújtáskor a tészta tetejét berácsozzuk, majd...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos rudacska
Sajtos rudacska

Az alapanyagokat nyújtható tésztává összedolgozom. Én géppel csinálom. Ne ijedjetek meg eleinte úgy tűnik mintha nem akarna összeállni, morzsás állagú a tészta, de aztán szépen ös...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Kekszrúd
Kekszrúd

A háztartási kekszet kézzel összetörjük (kb. egy darabot négy felé). A cukrot, a keserű kakaót, a lisztet szárazon összekeverjük, majd feltesszük főni a tejjel és az olvasztott m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Somlói szelet
Somlói szelet

Elkészítés Első lépésben a piskótákat megsütjük 30*20 cm-es tepsin. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és óvatosan bel...

Elkészítési idő: 1-1.5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk