50 dkg liszt,
12 dkg cukor,
20,5 dkg margarin,
1 csomag vaníliás cukor,
1 sütőpor,
1 csipet só,
2 db tojás,
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja és
1 evőkanál citromlé.
A pite tetejének megkenéséhez
1 tojás
Töltelék hozzávalói: kb.
50 dkg magozott meggy,
20 dkg cukor,
1 csipet őrölt szegfűszeg-őrölt fahéj,
1 csomag vaníliás cuko
A meggyet a hozzávalókkal megpároljuk és hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a fele mennyiséget kivajazott tepsibe nyomkodjuk. Meghintjük vékonyan zsemlemorzsával, rátesszük a tölteléket és ismét meghintjük zsemlemorzsával.
A tészta másik feléből vékony rudakat sodrunk és rács formában a töltelék tetejére rendezzük. A rácsok tetejét megkenjük a felvert, tejföllel összekevert tojással és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Szoktam úgy is készíteni, hogy a tészta másik felét kinyújtom, ráfektetem a töltelék tetejére és így kenem meg. Ilyenkor meg kell villával szurkálni, hogy a gőzök távozni tudjanak.
Ezt a tésztát megtölthtjük almás diós vagy almás mákos töltelékkel is .
A vajat, cukrot, kakaót gőz felett összefőzzük, majd félrehúzva belekeverjük a már felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé és besűrítjük, bár nekem nagyon nem sűrűsödött már....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjéhez keverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, ezután kemény habot verünk belőle. Hozzáadjuk a grízt, a darált diót és a sütőport is, majd a tojások sárgáját és jól...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTöltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tejszínt öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a vaníliaesszenciát. Ha van vaníliarudunk – ez adja az igazi vaníliaízt – akkor kaparjuk ki a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű