menu

Családireceptkönyv.hu

Eper(!)dzsem, az eperfa fekete-fehér ajándéka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 gramm fehér vagy fekete eper (Morus alba v. Morus nigra)
- 250 gramm cukor
- 1 db közepes citrom kifacsart leve
- pektin
- 2 db kisebb befőttes üveg vagy ilyen szép, dekoratív üvegek, ha ajándékba is adunk belőle

Elkészítés:


i a pektint illeti, ha éppen nincs otthon, házilag is készíthetünk. Persze előfordulhat, hogy nem sikerül tökéleteset alkotnunk és számoljunk a plusz művelettel járó extra idővel és hozzávalókkal is. Egy kis lábasba öntsünk vizet, tegyük bele 2 alma csumáját, lehámozott héját, valamint néhány citrommagot, és főzzük kb. 10 percig.

Az egyszerűbb és biztosabb megoldás, ha készen vásárolunk pektint. Egy doboz elegendő 10 kg gyümölcshöz.

2. Az epret tegyünk egy megfelelő nagyságú lábasba. Adjuk hozzá a pektint a citrom levével és a cukorral együtt. Alacsony lángon kezdjük főzni. Fontos mozzanata a dzsemkészítésnek, hogy tudjuk, mikor van készen: egy kanálnyi dzsemet tegyünk egy kistányérra, majd 2 percre tegyük a fagyasztóba. Kivéve a hideg zsemet vágjuk félbe, és ha a két fél nem esik össze, kellően szilárd az állaga, akkor elkészült a dzsem.

3. Sterilizáljuk az üvegeket: tegyük a mosogatóba és töltsük tele forró vízzel egészen a peremig. A kupakokat szintén sterilizáljuk. Kb. 5 perc elteltével kiönthetjük az üvegekből a vizet.

4. Töltsük meg az üvegeket a dzsemmel (ha azt szeretnénk, hogy egy kicsi se menjen félre, használjunk betöltő tölcsért), majd jó szorosan zárjuk le az üvegeket.

Ha valakinek más receptje is van eperre, szeretettel fogadjuk a hozzászólásokban

Trükkök, tippek, praktikák:


- A cukor tartósítja a gyümölcsöt; általában 80 g cukrot javasolnak 100 g gyümölcshöz. Mi többnyire 50 g cukrot használunk, és teljesen jól működik a dolog.

- A pektin fontos a dzsem megfelelő állagának eléréséhez, kellően besűrűsíti a dzsemet. A pektin egy természetes zselésítő anyag, igen sok gyümölcsben megtalálható jelentős mennyiségben. Ilyenek pl. a körte, alma, szilva, egres, narancs és az egyéb citrusfélék, míg a puhább gyümölcsökben, mint például a bogyósok és a szőlő, kevesebb pektin található.

- Tehát ha puhább gyümölcsből készítünk dzsemet, figyeljünk arra, hogy mindenképpen kerüljön bele megfelelő mennyiségű pektin.

- A savas környezet olyan pH-értéket teremt, amelyben a pektin jobban ki tudja fejteni a hatását, így a készülő dzsemhez mindenképpen adjunk egy kis citromlevet vagy citromsavat.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
 kompót készítésének aranyszabályai
kompót készítésének aranyszabályai

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bodzaszörp
Bodzaszörp

A cukrot tegyük bele egy nagy edénybe és öntsük rá a vizet. Forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ekkor tegyük bele a bodzavirágokat, a citromszeleteket és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Pácolt citrom
Pácolt citrom

A citromokat forró vízben alaposan megmosom, körömkefével megsikálom, majd a tetején, kereszt alakban bevágom (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, pár centit meghagyva, ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Fanni
Lecsó
Lecsó

a

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk