Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Eper(!)dzsem, az eperfa fekete-fehér ajándéka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 gramm fehér vagy fekete eper (Morus alba v. Morus nigra)
- 250 gramm cukor
- 1 db közepes citrom kifacsart leve
- pektin
- 2 db kisebb befőttes üveg vagy ilyen szép, dekoratív üvegek, ha ajándékba is adunk belőle

Elkészítés:


i a pektint illeti, ha éppen nincs otthon, házilag is készíthetünk. Persze előfordulhat, hogy nem sikerül tökéleteset alkotnunk és számoljunk a plusz művelettel járó extra idővel és hozzávalókkal is. Egy kis lábasba öntsünk vizet, tegyük bele 2 alma csumáját, lehámozott héját, valamint néhány citrommagot, és főzzük kb. 10 percig.

Az egyszerűbb és biztosabb megoldás, ha készen vásárolunk pektint. Egy doboz elegendő 10 kg gyümölcshöz.

2. Az epret tegyünk egy megfelelő nagyságú lábasba. Adjuk hozzá a pektint a citrom levével és a cukorral együtt. Alacsony lángon kezdjük főzni. Fontos mozzanata a dzsemkészítésnek, hogy tudjuk, mikor van készen: egy kanálnyi dzsemet tegyünk egy kistányérra, majd 2 percre tegyük a fagyasztóba. Kivéve a hideg zsemet vágjuk félbe, és ha a két fél nem esik össze, kellően szilárd az állaga, akkor elkészült a dzsem.

3. Sterilizáljuk az üvegeket: tegyük a mosogatóba és töltsük tele forró vízzel egészen a peremig. A kupakokat szintén sterilizáljuk. Kb. 5 perc elteltével kiönthetjük az üvegekből a vizet.

4. Töltsük meg az üvegeket a dzsemmel (ha azt szeretnénk, hogy egy kicsi se menjen félre, használjunk betöltő tölcsért), majd jó szorosan zárjuk le az üvegeket.

Ha valakinek más receptje is van eperre, szeretettel fogadjuk a hozzászólásokban

Trükkök, tippek, praktikák:


- A cukor tartósítja a gyümölcsöt; általában 80 g cukrot javasolnak 100 g gyümölcshöz. Mi többnyire 50 g cukrot használunk, és teljesen jól működik a dolog.

- A pektin fontos a dzsem megfelelő állagának eléréséhez, kellően besűrűsíti a dzsemet. A pektin egy természetes zselésítő anyag, igen sok gyümölcsben megtalálható jelentős mennyiségben. Ilyenek pl. a körte, alma, szilva, egres, narancs és az egyéb citrusfélék, míg a puhább gyümölcsökben, mint például a bogyósok és a szőlő, kevesebb pektin található.

- Tehát ha puhább gyümölcsből készítünk dzsemet, figyeljünk arra, hogy mindenképpen kerüljön bele megfelelő mennyiségű pektin.

- A savas környezet olyan pH-értéket teremt, amelyben a pektin jobban ki tudja fejteni a hatását, így a készülő dzsemhez mindenképpen adjunk egy kis citromlevet vagy citromsavat.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
ALMA RESZELVE  ÜVEGBEN
ALMA RESZELVE ÜVEGBEN

Az almát meghámoztam,lereszeltem. Feltettem főni egy nagy lábasban. Meghintettem fahéjjal,ráfacsartam a citrom levét. Közben kevergettem. A dzsemfixet a cukorral összekevertem....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Narancsos céklalekvár
Narancsos céklalekvár

A céklát alaposan mosd meg, majd vágd félbe, és héjastól tedd fel főni. Főzd két órán keresztül, közben facsard ki a három narancs levét, amit ne szűrj le. Ha a cékla megfőtt, bot...

Elkészítési idő: 2óra 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Bodzavirág lekvár
Bodzavirág lekvár

Citromokat karikázzuk fel, a virágokkal rétegezzük egy nagyobb edénybe és öntsük rá a vizet. Egy éjszakát pihen hűvös helyen. Másnap nyomkodjuk ... és szűrjük le. Pucolt almá...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Marcipános kajszilekvár
Marcipános kajszilekvár

A megmosott barackok magjait szedjük ki,forró vizbe rakjuk 1-2 percre,így a héjja könnyen lehúzható, majd a barackhúst tegyük egy nagy lábasba. Tegyük hozzá a cukor felét és tegyük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk