Mézes krémes
195
Elég sokféle mézes krémes recept verzió létezik ebből is, ahány ház annyi szokás. Van, aki kakaós krémet tesz...részletek
Antukné Ildikó Antukné Ildikó
Követés
Hozzávalók
1 tepsire
A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
100 g vaj
150 g porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g virágméz
100 ml tejföl (20%-os)
A krémhez
3 db tojássárgája
80 g kristálycukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
90 g búzaliszt (BL55)
700 ml 2,8%-os tej
A krémalaphoz
200 g vaj
200 g porcukor
4 evőkanál rum - fehér
A tetejére
200 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
Elkészítés
80 perc
A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel.
Jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük. (Amíg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem el, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből.)
Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet.
Apránként hozzáadagolva a tejet, folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük, majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a krém kihűlt, már jók is a lapok.
A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk, majd jól megzsírozott, vagy sütő papírral fedett, 31*31 cm-es tepsi hátlapján. (én a sütőpapíros verzióval sütöm a lapokat) 170 C fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is.
Majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük a vajas-porcukros-rumos krémalapot.
A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk.
A legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé, amit hagyunk megszilárdulni.
Forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágjuk az elkészült mézes krémest, így nem törik a csokoládé a tetején.
A linzer tésztát összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. Fél óra múlva vékonyra kinyújtjuk és 5-6 cm köröket szúrunk ki belőle. A sütőt előmelegítjük 180fokra és kb 8 perc alatt me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 180 fokra. Grease és a vonal egy 19cm x 19cm tepsibe. Melt vajat és csokoládét egy serpenyőben alacsony lángon. Alternatív tegyük egy tálba, és mikrohullámú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőket összedolgozzuk és golyókat formázunk belőle. Tartsuk hűtőben a golyókat minimum 1 órán át, hogy összeérjenek az ízek, majd a kakaós bevonóhoz valókat egy lábasban k...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűEnnél a receptnél nem kell előre lecsöpögtetni a fagyasztott gyümölcs levét (amit kienged). Itt direkt jó, ha azt a piskóta felszívja. Viszont a fogyasztást megelőző nap javasolt e...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű