Hozzávalók:
2 kg naspolya,
4 dl víz,
nátrium-benzoát
Elkészítés:
A dér csípte, teljesen érett, édes gyümölcsöt megmosom, kézzel egy kicsit összenyomkodom, és héjastól, magostól egy lábasba rakom. Ráöntöm a vizet, és lángelosztón, gyakori kevergetés mellett kb. 1 órán keresztül főzöm. Utána a masszát tésztaszűrőn átnyomkodom, és ismét lábasba téve, a forrástól számítva még negyed óráig főzöm lassú tűzön. Kisebb üvegekbe szedem, mindegyik tetejére egy késhegynyi nátriumbenzoátot szórok, lezárom, és egy napig száraz gőzben tanom.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk majd szétosztjuk az üvegekbe. Mindegyiknek a tetejére teszünk 1-2 ek cukrot v. édesítőt. Felengedjük vízzel, rácsavarjuk a tetőt, majd berakjuk a b...
Elkészítési idő:A birsalmákat a magjától megtisztítjuk, darabokra vágjuk és vízben jó puhára főzzük. Ezután vagy szitán áttörjük vagy ledaráljuk. Az áttört masszához kilónként 70 dkg cukrot...
Elkészítési idő: 2 óra2 kg narancsot vásárolunk, alaposan megmossuk, majd a sárga héját burgonyahámozóval, vagy egy éles késsel lehántjuk és szálkásra összevagdaljuk. A fehér bundát lebontjuk és kidobju...
Elkészítési idő: 120 percA szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjukkal együtt forró vízben puhára főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük. Az áttört gyümölcsöt...
Elkészítési idő: