80dkg. síma liszt,
5dkg. grízes liszt,
8-10.dkg vaj,
15dkg. cukor,
1db. tojás,
1db. tojássárgája,
3dkg. élesztő,
5-6dl. tej,
fél cs. mazsola,
2 db. citrom reszelt héja,
só.
Megkenéséhez. 1db.tojás
A tésztát megkelesztjük és négy részre osztjuk.Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük vastagon dió, vagy máktöltelékkel, felcsavarjuk és lisztezett tepsibe tesszük úgy, hogy a megkelés után se érjenek össze. Én teszek közéjük sütőpapírt. Oldalukat olvasztott vajjal megkenjük. Tepsiben megkelesztjük és sütés előtt 10-percnyi időközökben, kétszer tojással megkenjük. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük. Ha kihűlt akkor szeleteljük. Töltelék: a tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük az őrölt diót vagy mákot, citromhéjat és a mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről és kihűtjük. A tészta kelesztése: Az 5dkg. grízes lisztet, 1kk. cukrot és az élesztőt 2dl. langyos tejben megkelesztjük. Ha felfutott a csészében hozzáöntjük a síma liszthez, amelyben mélyedést csináltunk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra megkelesztjük. A szükséges langyos tejjel kidagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen. A tészta kétszeresére fog kelni, akkor kell nyújtani.
Jobbnak láttam egyben leírni, így érthetőbb a recept.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, olvasztott vajat, maradék tejet, tojás sárgáját és a csipet sót egy tálba tesszük, elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt és sima...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes10 db tojást keményre főzünk. Ha kihűlt, megtisztítjuk. A franciasaláta alapot is megfőzzük, majd kihűtjük. Kb. 3 db savanyú uborkát összevágunk, és beletesszük. 1,5 dl vizet f...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA túrót szitán áttörjük, majd a tönkölydarával a tojással, sóval és borssal, rozmaringgal összegyúrjuk. Fél-egy órát pihentetjük. A vöröshagymát egészen apróra felaprítjuk. A sert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet tegyük fel főni a mazsolával, a citromhéjjal, cukorral és a sóval. A tojásokat verjük fel. Nem kell teljesen simára keverni, hogy legyenek a sárga túróban fehér kis darabo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű