A piskótához
6 db tojás
6 ek cukor
6 ek víz
8 evőkanál finomliszt
1 csipet só
0.5 dl narancslé
1 ek cointreau
A krémhez
30 dkg mascarpone
3 ek narancslekvár
2 ek cointreau
0.5 dl narancslé
1 narancsból nyert narancshéj
4 kis db narancs
A locsoláshoz
2 ek cointreau
1 narancsból nyert narancslé
A piskótához
1.A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját elkezdjük felverni.
2.Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a tojássárgájához a cukrot, és habosra keverjük.
3.Ugyanezzel a módszerrel hozzáadagoljuk a vizet is, és fehéredésig (10-12 percig) jó könnyűre és habosra felverjük.
4.A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, ehhez keverjük hozzá a tojássárgáját. Óvatos, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal összedolgozzuk.
5.A lisztet több részletben a tojásos keverékhez szitáljuk, és óvatosan elkeverjük.
6.A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez
1.A mascarponét elkeverjük az összes hozzávalóval. Ha nem lenne elég édes, akkor plusz narancslekvárral vagy kevés cukorral ízesíthetjük.
Összeállítás
1.Az elkészült és kihűlt piskótából a pohár méretének megfelelő köröket szaggatunk.
2.Egy piskótakarikát beleteszünk a pohár aljára, meglocsoljuk az egy evőkanál cointreau-ből és a narancsléből készült lével, majd rákanalazzuk a mascarponekrémet, erre tesszük a felkockázott narancsot, és ráhelyezünk egy újabb piskótakarikát. Így rétegezzük, amíg meg nem telik a pohár.
3.A tetejét csokoládéforgáccsal és friss naranccsal díszítjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 38x34 cm
sütési idő: 12 perc
Tésztához A tésztához valókat egy tálba kimérjük, és kézzel összedolgozzuk, amíg jó morzsás állagú lesz. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, vagy sütőpapírt rakunk az aljába. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelékhez a diót 10 dkg, a mákot 5 dkg cukorral elkeverjük. Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk. Bő félórát...
Elkészítési idő: 1,30 perc Nehézség: Könnyű1.Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni. 2.A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 1.5ora Nehézség: Közepes30 dkg lisztben elkeverünk 1 sütőport és a mézes masszához adjuk, majd 2 dl tejjel hígítjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe (22×36 cm) öntjük és 180 °C-on megsütjük. Ha kihűlt, f...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyű